Joan Wasser alias Joan as Policewoman bewees met haar eerste album al dat ze een zeldzaam talent voor mooie muziek maken heeft. Haar tweede is een logische opvolger en nog een stukje beter dan haar debuut.

Wasser omschrijft haar muziek zelf als 'punk rock r&b', een uitzonderlijke combinatie die twee uitersten lijkt te verenigen. Ze zegt erg beïnvloed te zijn door zowel de soul van Al Green en Nina Simone als de vooruitstrevende sound van een band als Sonic Youth.

Gelouterd

Joan as Policewoman is niet het zoveelste 'meisje met piano en mooie liedjes', maar een gelouterd songwriter die samenwerkte met artiesten als Rufus Wainwright, Lou Reed en The Scissor Sisters. Bovendien was ze een van de 'Johnsons' in het gezelschap van Antony and the Johnsons.

Twee jaar geleden besloot Wasser het eens alleen te proberen. Ze formeerde een band en maakte 'Real Life', een prachtige plaat vol ambachtelijke popmuziek die vanachter de piano werd geschreven.

De New Yorkse wordt nog al eens vergeleken met stadgenoot Norah Jones. Groot verschil is dat Joan de luisteraar aanmerkelijk sterkere thee voorzet en niet gemakzuchtig achterover leunt. Ze komt met originele composities en schuwt het experiment niet.

Emotioneel

Net als bij haar debuut speelt op 'To Survive' de piano weer een allesbepalende rol. Het is de basis van waaruit de songs worden geschreven en waarop de rest van de instrumenten kunnen leunen.

In de meer emotioneel beladen nummers legt Joan een zelfde soort dramatiek als Antony aan de dag. Als ze haar hart laat spreken onstaan er liedjes van zeldzame schoonheid. Zoals het slepende 'Start Of My Heart' met lome synthesizers die langzaam lijken te ontwaken. Ook het uiterst gedragen 'Honor Wishes' en het klassieke 'To Be Lonely' zijn weemoedige juweeltjes.

Meer luchtigheid wordt geboden met tracks als 'To be loved', 'Magpies' en het stuwende 'Hard White Wall'. Alle songs geschreven met een fijnzinnig gevoel voor soul en spannende popmuziek.

Afsluiter

'To America' is de perfecte afsluiter van een prachtig album vol intelligente songs. Samen met Rufus Wainwright laat ze haar steunbetuiging aan de V.S. ontaarden in een reggae feestje compleet met vuurwerk aan het eind.

Joan as Police Woman onderscheidt zich met 'To Survive' andermaal van de grijze middelmaat en bewijst dat ze een ware verrijking voor de popmuziek is. Lowlands, boeken die vrouw!

Luister hier naar Joan as Policewoman