AMSTERDAM - Dertien jaar geleden begon het jongensboek dat nu Foo Fighters heet. Een verhaal dat op het eerste gezicht alleen maar hoogtepunten kent.

De geschiedenis mag inmiddels bekend zijn. Voormalig Nirvana drummer Dave Grohl richtte de band in 1995 op, nadat een jaar eerder Kurt Cobain zelfmoord pleegde. Op het debuut speelde Grohl alle instrumenten zelf in en hij werd met diezelfde plaat direct genomineerd voor een Grammy in de categorie Best Alternative Music Album.

Ironisch genoeg legde zijn werk het af tegen het 'MTV Unplugged In New York' album van Nirvana.

Bassist

Al snel vormde multi-instrumentalist Grohl een band om zich heen, waarvan bassist Nate Mendel tegenwoordig nog het enige oorspronkelijke lid is.

Hard werken, zes studioalbums en tonnen ervaring bracht de band over heel de wereld, inclusief het hoofdpodium van Pinkpop 2008. En toch zijn ze gespannen bekent Mendel in een gesprek met NU.nl: "We hebben al eventjes niet opgetreden en het is dan wel heftig om gelijk weer als headliner te staan op zo'n groot festival. We zouden op z'n minst een kleinschalig optreden moeten hebben als opwarmertje."

Chemie

Dave Grohl bestempelde Foo Fighters ooit als een ongeluk. Een ongeluk dat goed heeft uitgepakt. "Maar dat kan waarschijnlijk van elke band gezegd worden", aldus de roodharige, bescheiden Mendel. "Vaak heb je gewoon een groep gasten die er plezier uithalen om nummers te schrijven en vervolgens kijken wat er gebeurt. Als de chemie er is en er een paar getalenteerde lui bij zitten, dan kan het uitlopen op iets langdurigs. Het is altijd een soort van ongeluk op die manier."

"Wij hebben bewust de atmosfeer van een ongeluk lang vastgehouden om het niet te forceren. We hadden niet zoiets van: 'Dit is een serieuze band en dit wordt een carrière.' We hebben het er nooit expliciet over gehad, maar we hadden allemaal het idee dat dan de charme zou verdwijnen."

Fris

Het hoofdkwartier van Foo Fighters ligt in de San Fernando Valley in Los Angeles. Daar werd een eigen studio gebouwd. Mendel: "Op dat moment wilden we niet meer stoppen. Hier genieten we van en we willen er nog zo lang mogelijk mee doorgaan. Ik denk dat er nog een hoop goede muziek in ons schuilt. Het is enkel nog een kwestie om naar manieren te blijven zoeken om het fris te houden."

Home

Dat het leven in een band ook slopend kan zijn bewees Grohl met zijn schitterende piano ballad 'Home', afkomstig van het meest recente album 'Echoes, Silence, Patience and Grace'. Het nummer verhaalt over het weg zijn van huis en het gemis wat daarbij komt kijken. Het nummer is herkenbaar voor alle bandleden, aangezien ze allemaal getrouwd zijn en kinderen hebben.

"Het is zwaar voor ons allemaal", bevestigt de bassist. "Maar als het erop aan komt is de band toch iets wat we moeten doen. Om het hele proces te laten werken kan je niet zo maar stoppen met een tournee als je het zat bent. Er is een bepaalde hoeveelheid van toeren nodig om je band te laten werken. Maar soms wordt het ook te veel voor ons en dan schakelen we bewust een tandje lager."

Foto

Mendel draagt altijd een foto van zijn gezin bij zich. "Die haal ik wel een paar keer per dag te voorschijn, dat geeft me een goed gevoel. Het scheelt ook enorm dat er tegenwoordig technieken zijn zoals videoconferenties. Dan kan ik praten met mijn kleine vent en dan ziet hij dat ik onderweg ben."

"Hij is nu vier jaar en komt op zo'n leeftijd dat hij begrijpt wat pappa doet. Dat is fijn. Nu kan ik zeggen dat ik op pad ben met Dave, Chris en Taylor. Dan reageert hij enthousiast en moet ik de groeten doen."

Grijns

"Zelf breng ik af en toe juist te veel tijd met die gasten door", zegt Mendel met een grijns. "Maar het is lastig om uit hun buurt te blijven, want we moeten ontzettend veel doen met elkaar."

Vrijdag en zaterdag wacht de band twee gigantische liveshows in het Wembley stadion in London. "Behoorlijk beangstigend."