LANDGRAAF - Het Pinkpopweekeinde is zondag stralend ten einde gekomen. Tegen de verwachtingen in scheen de zon de laatste dag van het festival uitbundig.

Organisator Jan Smeets liet weten dat het evenement "meer dan uitverkocht'' was. Ook de lokale politie was tevreden over het verloop van Pinkpop.

Bezoekers die op het laatste moment nog naar het festival wilden, konden zondag nog kaarten kopen aan de kassa's op het terrein.

"Voor zondag hebben we nog een paar kaarten over, maar over het hele weekeinde gezien zaten we helemaal vol'', aldus Smeets.

Bezoekers

In totaal hebben 94.000 mensen het popfestival bezocht. Op vrijdag waren er 60.000 bezoekers, zaterdag 58.000 en zondag genoten 64.000 liefhebbers van hun favoriete bands en het lekkere weer.

In totaal hebben 42.000 mensen de afgelopen nachten op de campings van Pinkpop doorgebracht.

Alanis Morissette

Alanis Morissette, die zondag aan het einde van de middag optrad, werd door het publiek toegezongen voor haar 34e verjaardag. Smeets en zijn mensen verrasten de Canadese zangeres met een zelfgebakken taart.

De politie liet zondag weten heel tevreden te zijn over het rustige verloop van het festival. Er waren tot zondagavond in totaal weliswaar 25 festivalgangers aangehouden, maar dat aantal valt in het niet bij het aantal bezoekers, zei een woordvoerder van de politie.

De arrestanten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer openbare dronkenschap of bezit van drugs, en twee van hen waren betrokken bij een vechtpartij.

Verbaasd

De mannen van Fiction Plane waren verbaasd over het grote aantal bezoekers dat zondag om twaalf uur uur naar hun optreden kwam kijken.

"Voor een festival is dat wel heel vroeg. Ik zou er zelf niet om die tijd geweest zijn als ik niet had moeten spelen. De mensen zijn zeker uit hun tenten gebrand vanochtend'', aldus zanger Joe Sumner.

Gavin DeGraw

Zanger Gavin DeGraw stond iets later op de dag op het programma. "Ik heb om zo'n roze hoedje gevraagd, maar niemand wilde me er een geven. Gelukkig mocht ik toen de roze jas van die jongen lenen.''

Dankzij de hulp van festivalpresentator Giel Beelen paste de singer-songwriter perfect bij het roze gekleure publiek.

Het driedaagse festival wordt zondagavond afgesloten door Rage Against The Machine. Volgens de organisatie de "gedroomde afsluiter''.

Tijdens hun optreden in 1994 wisten de band en de uitzinnige bezoekers een lichte aardschok teweeg te brengen in het Limburgse dorp Landgraaf. Ze noteerden een trilling van 1 op de schaal van Richter.