AMSTERDAM - Regen en verkeersopstoppingen tekenden vrijdag de opening van Pinkpop. Maar toen iedereen eenmaal binnen was en Metallica 's avonds het terrein in Landgraaf deed schudden, was dat alles vergeten. "Dan krijg je toch een saamhorigheidsgevoel", vertelt festivalbaas Jan Smeets.

"Dat straalde van het terrein af."

Reputatie

Volgens de oprichter van het popfestival maakten de Amerikaanse rockers hun reputatie waar.

"Dat is een bombastische show, onwaarschijnlijk. Je zag heel duidelijk: dit is een stadiongebeuren, zestigduizend mensen gingen echt volledig uit hun dak." Andere artiesten die vrijdag het podium betraden waren Incubus, Flogging Molly en het Limburgse Sat2d.

Sfeer

Zaterdag hebben Air Traffic en Blood Red Shoes om 13.00 uur de tweede festivaldag afgetrapt. Later op de dag volgen onder meer Foo Fighters, Kaiser Chiefs en Stereophonics.

Smeets probeert ondertussen zoveel mogelijk van de sfeer op het festivalterrein mee te pikken. Dat gaat niet ongemerkt voorbij aan de tienduizenden bezoekers. "Ik moet vaak op de foto", vertelt hij. "Eigenlijk te vaak. Ik moet af en toe gewoon doorlopen en net doen alsof ik Oost-Indisch doof ben, anders ben ik alleen maar bezig met fotograferen."

Zondag

Voor de laatste festivaldag op zondag verheugt Smeets zich al op de optredens van Alanis Morissette en Counting Crows. Al met al durft hij nu al te spreken van een geslaagd Pinkpop.

"Tenminste, 'till so far', zeg ik altijd maar. Met de nadruk op 'Till', want zo heet mijn vrouw."

Regen en onweer

De organisatie van Pinkpop waarschuwt bezoekers voor zware regen en onweer. Via de infobalies en lichtborden worden festivalgangers geïnformeerd.

"We raden mensen aan om bij bliksem hun paraplu's in te klappen en in de grond te steken", meldt een woordvoerder zaterdagmiddag. Rond 16.00 uur begon het in Landgraaf hard te regenen.

Het KNMI maakte zaterdag melding van een zwaar onweerscomplex dat over het zuiden van Nederland trekt. Er is een grote kans op blikseminslagen en windstoten. Op het terrein van Pinkpop is niet genoeg plek om bij onweer onderdak te bieden aan alle tienduizenden bezoekers.