BELGRADO - Hind gaat niet door naar de finale van het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse zangeres wist dinsdag niet bij de eerste tien deelnemers te komen die zaterdag in de finale staan.

Het is het vierde jaar op rij dat Nederland de finale niet haalt.

De 23-jarige zangeres deed mee met het nummer Your Heart Belongs To Me, een liefdesliedje dat ze vijf jaar geleden schreef. Ondanks een mooie, stijlvolle act, was Hind niet opgewassen tegen de andere deelnemers.

Finale

Griekenland, Roemenië, Bosnië-Herzegovina, Finland, Rusland, Israël, Azerbeidjaan, Armenië, Polen en Noorwegen staan wel in de finale aanstaande zaterdag.

Donderdag is de tweede halve finale, dan gaan er weer tien landen door. Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Servië zijn sowieso al geplaatst voor de finale.

Het is voor het eerst dat de EBU, de organisator van het songfestival, met twee halve finales komt. Per halve finale gaan er tien landen door, negen worden gekozen door het Europese publiek via televoting en de tiende finalist wordt door een vakjury aangewezen.

Repetities

De repetities voorafgaand aan de uitzending verliepen niet vlekkeloos. De techniek haperde meerdere keren, zodat er geregeld geen geluid was. De uitzending dinsdagavond ging overigens wel goed.

NOS-directeur Gerard Dielessen liet dinsdagmiddag al weten dat Nederland volgend jaar weer meedoet aan het Eurovisiesongfestival, ongeacht de prestatie van Hind.

Reactie Hind

"Ongelofelijk, ik heb er geen woorden voor", zei een teleurgestelde Hind na afloop van de halve finale van het Eurovisiesongfestival.

"Ik heb er zeker een traantje om gelaten, ik voelde me net zo als na de uitschakeling bij de eerste editie van Idols", aldus de 23-jarige zangeres die bij Idols derde werd. "Je leeft er toch naartoe, dan is het wel heel vervelend om uitgeschakeld te worden. Zeker als je dan ziet dat een land als bijvoorbeeld Azerbeidjaan wel door is. "

Spijt

De zangeres heeft toch geen spijt van haar deelname. "Het was een mooie ervaring. Het heeft niet aan ons gelegen, we hebben ons best gedaan en alles gegeven." Het is het vierde jaar op rij dat Nederland niet door is naar de finale van het songfestival.

Ondanks de teleurstelling, laat Hind zich niet kennen: "We gaan nu naar het hotel en een feestje vieren."