AMSTERDAM - De vijf heren uit Leeds die samen The Pigeon Detectives vormen, zijn een van de weinig britpopbands die woord houden. "Wij willen elk jaar een album uitbrengen en tot nu toe is dat gelukt", grijnst zanger Matt Bowman.

In 2007 bracht de groep het debuutalbum Wait For Me uit dat in Engeland zorgde voor de doorbraak en in Nederland een gematigd succes werd. Het nieuwe album Emergency dat op 26 mei in de winkel ligt, moet dit succes vergroten.

Tel daarbij op dat ze op 12 juni in de Melkweg in Amsterdam staan én voor het tweede jaar op rij het Lowlandspodium onveilig mogen maken, en dat succes lijkt verzekerd.

Albums

Volgens de zanger beloven veel bands spoedig nieuwe albums uit te brengen, maar laten ze zich beïnvloeden door de platenmaatschappij.

"De mensen worden voor de gek gehouden en gemanipuleerd. Iedereen denkt tegenwoordig dat je slechts om de twee jaar een plaat kunt uitbrengen, maar dat komt omdat de platenmaatschappijen maximale promotie willen doen en zo geld willen verdienen. Je kunt makkelijk tussen de bedrijven door schrijven en opnemen. Kijk maar naar de Beatles of the Stones; die brachten in de jaren zeventig elk halfjaar een album uit. Ons plan is dan ook om rond deze tijd in 2009 de pers te woord te staan voor ons derde album."

Nederland is een van hun favoriete landen om op te treden, vertelt gitarist Oliver Main die verantwoordelijk is voor het merendeel van de teksten en muziek.

Lowlands

"Hier hebben we het voordeel dat iedereen Engels spreekt en verstaat alsof het hun moedertaal is. Het optreden op Lowlands vorig jaar is dan ook één van onze hoogtepunten. Als je een heel festivalseizoen door Europa reist vervagen veel optredens in je herinnering. Lowlands daarentegen staat nog vers in ons geheugen. Wij zijn dan ook enorm verheugd dat we terug mogen komen."

Noodgeval

De titel van het nieuwe album verwijst naar het gevoel dat de heren hadden in het eerste jaar van hun doorbraak, vertelt Matt. "Je wordt geleefd en hebt vaak niet meer helemaal door waar je mee bezig bent. Alles wat met de band te maken heeft, lijkt een noodgeval. Ook al gaat het over iets triviaals."

Verzuipen

"Daarnaast heb je als band ook het gevoel dat wanneer je niet slaagt, je weer terug moet naar je negen-tot-vijf baantje. Zwemmen of verzuipen zeg maar. In de afgelopen twaalf maanden hebben we geleerd hoe we het hoofd boven water moeten houden. Daarom hebben we nu het gevoel dat we het allemaal iets rustiger aan kunnen doen. Dus door het album zo te noemen, rekenen we een beetje af met alles wat we vorig jaar hebben meegemaakt. We zijn er. We hebben nu een basis." "Dus nu kunnen we de rest van de wereld gaan veroveren", voegt Oliver nog lachend toe.