Het langverwachte nieuwe studioalbum EVERYTHINGYOUWANT van de Haagse rockband Kane klinkt brutaal, ruig, sexy en veelzijdig maar nog steeds honderd procent als Kane. Dat is voor de één een opluchting en voor de ander een reden om weer flink uit te halen.

En dat terwijl de band op hun nieuwe plaat veelvuldig op zoek gaat naar nieuwe wegen. Voor de verstokte Kane-fans moet het vast even wennen zijn: urban, lichte electro, zelfs de soul wordt niet geschuwd door de Haagse formatie.

De plaat werd voor het grootste gedeelte opgenomen in New York, maar ook nummers in Los Angeles en Philadelphia. "Drie verschillende steden met ieder een eigen vibe", vandaar de verschillende soorten nummers verklaren zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen.

Voorbode

De eerste single 'Catwalk Criminal' was een voorbode op wat ons te wachten stond. Een ontketende Kane dat scheurt en beukt op een manier die we niet gewend zijn, maar het klinkt tegelijkertijd toch vertrouwd.

'Shot of a Gun', de tweede single van de band en 'I Belong To You' zijn typische Kane-nummers. Vooral die laatste is erg mooi en bouwt langzaam op tot een muzikale en emotionele climax terwijl 'Yeah Yeah Yeah' juist weer een lekkere ongecompliceerde rocksong is.

'Are You Feeling It?' gaat daarentegen juist de 'urban' kant op en 'EverytingYouWant' en 'R.E.A.L' klinken op hun beurt weer erg elektronisch.

Evolutie

De formatie vernieuwt zich op een manier die niet storend is. Het voelt eerder als een evolutie. Alsof de band zijn oude, emotioneel beladen huid is ontgroeid en die afwerpt als ware het een slang.

Het is echter niet alleen maar feest op de nieuwe cd. 'It's London Calling' en 'Somewhere Close' klinken bovenal saai en traag. En de nummers die de stempel 'urban' hebben meegekregen klinken eerder geforceerd dan daadwerkelijk vernieuwend.

Daartegenover staan een hoop goede songs waarmee ze hun bestaansrecht wederom bewijzen.

Luister hier naar Kane