LANDGRAAF - De circa 7000 bezoekers van de alweer tweede editie van Pinkpop Classic in Landgraaf genoten maandag vanaf hun klapstoeltje of meegenomen deken vooral van de vriendelijke zon, en luisterden "nebenbei" ook naar de muziek vanaf het nabije podium.

Een van de gasten noemde het merendeels door 40-plussers bezochte festival vooral "een reünie". "Je komt hier veel vrienden en klasgenoten van vroeger tegen", vertelde hij van achter zijn schuimende bekertje bier.

Van het muziekaanbod was niet iedereen gecharmeerd. "Maar ja, daarvoor kom je in eerste instantie ook niet", aldus een bezoeker. "Het gaat toch vooral om herinneringen ophalen, de sfeer van vroeger weer proeven".

Mother's Finest

Maandagmiddag wist vooral Mother's Finest enig enthousiasme bij het publiek los te maken. De charismatische zangeres Joyce "Baby Jean" Kennedy forceerde met haar soul-rock-funkband in 1978 via Pinkpop een Europese doorbraak en wist het publiek op pinkstermaandag nog steeds te boeien.

Hardrockfans

De daarop volgende heavy metalband Y&T was alleen besteed aan de harde kern van hardrockfans. Het overige publiek luisterde beleefd of maakte van de gelegenheid gebruik om bij te gaan tanken aan een van de vele bars.

Fish

De ietwat landerige muziek van Fish wist wat meer mensen te enthousiasmeren, en daarna wist de Manfred Mann's Earth Band het in de zon bakkende en bradende publiek aangenaam te vermaken.

Toch kwamen veel muziekfans met name voor UB40 en voor The Golden Earring, die voor de vierde keer in Landgraaf optrad.

Golden Earing

Zonder de Nederlandse rockbank was Pinkpop overigens al bij de start in 1970 een voortijdig einde gestorven.

De geluidsapparatuur van het allereerste Pinkpop deugde namelijk niet en daarop bood de Golden Earring hun apparatuur aan en redde het prille festival. Na de Earring sloot het nog altijd populaire UB40 af.