AMSTERDAM - De titel van het vierde studioalbum van Kane is zeer letterlijk op te vatten. 'Everythingyouwant', dat vanaf vrijdag in de winkels ligt, combineert muziekgenres als urban, dance, rock, soul en gospel.

"Het is een heel suggestieve titel. Het kan alles zijn wat je wil dat het is", vertelt frontman Dinand Woesthoff.

In vergelijking met de voorgaande albums was het opnameproces, dat voor een groot deel in New York plaatsvond, volgens de twee mannen van Kane 'de omgekeerde wereld'.

"Soms begonnen we eerst met de titel of met een beat en daar gingen we dan mee aan de slag. Dat was nieuw voor ons", zegt gitarist Dennis van Leeuwen.

"Een van de belangrijkste dingen die we hebben geprobeerd is om ideeën meteen op te nemen op het moment dat je ze krijgt, want dat werkt vaak het tofst."

Tuinhuisje

Dinand en Dennis reisden twee jaar lang langs verschillende Amerikaanse steden als Philadelphia, Los Angeles, New York, maar ook het tuinhuisje van Dinand werd aangedaan om het album op te nemen.

Twee mannen met een eigenwijze visie op muziek: dat moet wel botsen. "Ja, het was constant bonje en vechten in de studio. Een soort van handje drukken de hele tijd", grapt de 37-jarige Van Leeuwen. "Ik ben dan ook heel goed in handje drukken geworden", voegt Dinand toe.

Leuk

"Nee, het hele proces van het maken van deze plaat was leuk en ik hoop ook dat je het hoort", werpt de gitarist tegen. "Dinand heeft het ook vaak gezegd: dit waren de leukste twee jaar van Kane tot nu toe. In vergelijking met de andere platen was dit zeker het leukste proces."

Inspiratiebron

Hoewel New York Dinand in eerste instantie niet aanstond, raakte hij langzaam gewend aan de 'New York way of life'. Deze levensstijl bleek uiteindelijk een grote inspiratiebron voor de twee mannen. Het nummer 'NYC soul' ontstond bijvoorbeeld uit de verslavende kwaliteit van een stad die nooit stil is.

De jongens hebben de sfeer in New York dan ook flink geproefd. "We zijn gewoon dagen doorgegaan met alles wat bij een stad als New York komt kijken", vertelt de 35-jarige Dinand met een grijns op zijn gezicht. "New York is als een heel sexy gevaarlijke vrouw en er zijn maar weinig mannen die daarmee kunnen omgaan."

Donkere plaat

In 2005 bracht Kane zijn laatste album uit. 'Fearless' was in vergelijking met het nieuwe album van de Hagenezen een nogal 'donkere' plaat. Het contract bij hun toenmalige platenmaatschappij liep op zijn einde en de jongens stonden niet te springen om snel een handtekening onder een nieuwe deal te zetten. "We hadden zelf geld zat om zonder platenmaatschappij verder te gaan", legt Dinand uit.

Nieuw geluid

De jongens wilden met een nieuw geluid een nieuwe weg inslaan en om dit te realiseren namen ze zelf het heft in handen. Hieruit ontstond Kane Records.

"We hebben eigenlijk alles in eigen beheer", legt Woesthoff uit. "Je hebt dus Kane Records dat de plaat uitbrengt. Universal is degene die hem dan daadwerkelijk in de winkels legt. Dat werkt heel goed als een team."