AMSTERDAM - Buiten is het zonnig, maar ook binnen laat Jamie Lidell een straal op het gezicht vallen van het publiek. De zanger is dinsdagavond in Paradiso in vorm en iedereen mag meegenieten van zijn dreunende beats en schitterende soulstem.

Waar Lidell op het nieuwe album 'Jim' zijn scherpe randjes heeft verloren, is hij live nog altijd even heftig als voorheen. Zelfs het op het album zo brave, haast gospelachtige 'Another Day' en 'Out Of My System' worden omgetoverd tot funky nummers in de traditie van Lidell's eerdere werk.

Bezeten

Vanaf het moment dat de 35-jarige Brit het podium betreedt in zijn smetteloos witte pak, steelt hij de show. Alsof hij bezeten is door de ziel van zijn eigen muziek, stuitert hij heen en weer en dolt hij met zijn muzikanten.

Jamie Lidell wordt regelmatig vergeleken met inmiddels gestorven legendes als Otis Redding en Marvin Gaye. Kijkend naar de energie die hij uitstraalt zou ik hem liever de James Brown van deze tijd willen noemen.

Veelvuldig krijgen de fans op de eerste rij een microfoon onder hun neus geduwd en aan improvisatie is geen gebrek.

Genieten

De meest memorabele ogenblikken van een Lidell-concert zijn ongetwijfeld de momenten dat hij achter zijn sample-tafel kruipt. Terwijl dat vroeger bijna de hele show het geval was, moeten we het nu doen met slechts een paar nummertjes. Des te meer reden om er extra van te genieten.

Ter plekke samplet hij zijn eigen stemgeluid tot verbazingwekkend opzwepende composities. 'A Little Bit More', 'What's The Use' en meer fragmenten van zijn oudere werk vliegen voorbij in deze halve freestyle-sessie.

Nostalgisch

De mix van funk en electro is echter weinig terug te vinden in de nummers van 'Jim', maar door de wijze waarop de band van de zanger speelt maakt het allemaal veel indruk. De zomerse sound van de cd wordt getransformeerd tot een duister, maar tegelijkertijd nostalgisch feest van ouderwetse mo-town, soul en funk.

De bewerkte versie van de hit en tevens afsluiter 'Multiply' was daar een mooi voorbeeld van. Van het origineel bleef weinig over, maar wat daarvoor in de plaats kwam was uniek.

Helaas verlaat Jamie Lidell het podium al na een uur en een kwartier en laat daarmee het publiek snakkend naar meer achter. Ondanks het beschamend korte optreden bewijst de zanger dat hij behalve de electro-pionier van vroeger, nu de koning van de funk en soul is.

Optreden Jamie Lidell in Paradiso