ROTTERDAM - Vocals in Jazz. Dat is het thema van de 33e editie van het North Sea Jazz Festival op 11, 12 en 13 juli in Ahoy Rotterdam. Veel aandacht dus voor jazzvocalisten, stemkunstenaars (Artist in Residence is Bobby McFerrin) en soulstemmen.

Het programma van het driedaagse evenement is dinsdag in Rotterdam bekendgemaakt.

Alicia Keys

Grote namen op het aanstaande festival (voor de derde keer in Rotterdam) zijn Alicia Keys, Diana Krall, Cassandra Wilson, Al Jarreau, Jill Scott, Angie Stone, Wayne Shorter en Cleo Laine.

Maar ook: Pat Metheny, Grammy-winnaar Herbie Hancock, Branford Marsalis, Paul Simon, Bootsy Collins, Sergio Mendes, Joe Jackson, Youssou N'Dour, Omara Portuondo, Buddy Guy en nieuwkomers als Gnarls Barkley en Mark Ronson.

Legendes

Verder komen jazzlegendes als Phil Woods, de vibrafonisten Gary Burton en Bobby Hutcherson, bassist Ron Carter en pianist Hank Jones, die vrijdag 11 juli, op het festival, zijn negentigste verjaardag viert.

Van Nederlandse bodem komen grootheden als tenorsaxofonist Ferdinand Povel en Willem Breuker. Opmerkelijk is de opkomst van Nederlandse acts als Room Eleven en Alain Clark; nieuwelingen die afgelopen jaar direct al een enorme populariteit genoten.

Ook Hans Teeuwen is van de partij, net als C-Mon & Kypski, Peter Beets en Pete Philly & Perquisite.

Jazz Orchestra

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw treedt op met de First Ladies of Dutch Jazz Rita Reys en Fay Claassen. De kunst en de grenzen van de stem worden onderzocht door Greetje Bijma, Sidsel Endresen en Michael Schiefel.

Voor spraakmakend nieuw talent zijn er optredens van José James, Sachal Vasandani, Adele en Marc Broussard.

UK Jazz

Behalve de aandacht voor vocalen legt de organisatie de focus op nog twee thema's: UK Jazz en de versmelting van jazz met pop. En na een succesvolle eerste editie in 2007, staat woensdagmiddag 9 juli 2008 weer in het teken van North Sea Jazz for Kids.

Het volledige programma van het North Sea Jazz Festival staat op de website www.northseajazz.com.

Programma

Festivaldirecteur Jan Willem Luyken spreekt van een "echt North Sea-programma. Goed in balans, met grote sterren en jong talent en met het hele muzikale spectrum, van mainstream tot experimenteel. Voor iedereen wat en zo hoort het ook."

Ten opzichte van vorig jaar, de tweede keer in Ahoy, heeft de organisatie weinig aangepast. Alleen de Hudson-zaal is iets vergroot en er komt daar een tribune. "We komen al met al steeds dichterbij de perfecte opzet", aldus Luyken.

De organisatie rekent dit jaar op tegen de 70.000 bezoekers.