ROTTERDAM - Zanger Roel VanVelzen heeft een speciale band met Bevrijdingsdag. Hij is een van de zogenoemde 'helikopterartiesten' en vliegt samen met zijn band maandag langs verscheidene bevrijdingsfestivals.

"Mijn oudtante weet precies wat vrijheid is, direct na de Tweede Wereldoorlog is ze getrouwd en in Canada gaan wonen. Ze is haar droom achterna gegaan en dat is mijn definitie van vrijheid."

Opspelden

Tijdens zijn optreden haalde de zanger zijn tante Cor in Rotterdam het podium op en mocht hij haar een gouden speld voor de vrijheid opspelden. Vervolgens speelde hij zijn bewerking van het Lied Van De Vrijheid, drie jaar geleden geschreven door Thé Lau.

"De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt is bijna uitgestorven. Het is onze taak om die boodschap over te brengen aan de nieuwe generaties. Want een dag als vandaag is nog steeds actueel, helaas", aldus de zanger.

Startsein

Naast VanVelzen, vliegen ook Pete Philly & Perquisite en dj Ferry Corsten van festival naar festival. In totaal zijn er dertien steden in Nederland waar de hele dag optredens zijn. Premier Balkenende gaf maandagmiddag om een uur in Rotterdam het startsein.

In heel Nederland komen naar schatting 750.000 bezoekers op de bevrijdingsfestivals af.