'Hart/Hard' is de nieuwe ambitieuze dubbelaar van Brainpower. Met het 28 tracks tellende album laat Brainpower zien dat hij de kunst van het rappen nog steeds uitstekend verstaat, maar soms de verkeerde keuzes maakt.

Brainpower doet momenteel samen met zijn vaste dj TLM een theatertour door Nederland. Tijdens deze shows geeft de bebrilde rapper uitleg bij zijn teksten en vertelt hij welke betekenis hiphop voor hem heeft. Daarbij vormt de verering van zijn oude helden en hun muziek een belangrijke rol.

Oldskool

Die liefde voor de oldskool is terug te horen op 'Hart/Hard'. Veel beats lijken rechtstreeks uit de begindagen van de hiphop te komen. Daarnaast klinkt er veel funk en soul waarbij Brainpower zich als een vis in het water voelt en z'n tekstuele spitsvondigheden de vrije loop laat.

'Hart' is de schijf waar Brainpower zich van z'n meest gevoelige kant laat zien. Zo spreekt hij z'n liefde uit voor zijn moeder in 'Ode Aan Me Mamma' en mag zijn vader op 'Zo Vader Zo Zoon' een stukje voordragen. Gastbijdragen zijn er verder van o.a. Candy Dulfer, Freek de Jonge en vriendin Hind.

Op het rauwere 'Hard' is het meer 'braggin & boastin' (ik ben de beste en niemand is beter dan ik) wat de klok slaat. De beats zijn harder, de teksten scherper en Brainpower bozer.

Selectie

'Hart /Hard' is van wisselende kwaliteit. Brainpower komt sterk uit de hoek met tracks als 'Weg'(messcherpe lyrics en pompende beats), 'Eigen Werk'(speels en soulvol) en 'Mellow en Memorabel'(laidback). Maar hij slaat de plank ook een paar keer goed mis.

Zoals met de platte clubbanger 'Drama In De Tent', met medewerking van The Party Squad. Of het tenenkrommende 'Ik Praat Tegen Jou' waarin gastartiest Lloyd de meest goedkope tegeltjeswijsheden de wereld in mag slingeren. Wat dat betreft had Brain wel een wat strenger deurbeleid bij zijn studio mogen voeren.

Bovendien heeft hij wel heel erg veel tijd nodig om zijn ei te leggen. Achtentwintig nummers is echt te veel. Beter was geweest een selectie te maken uit de nummers van de twee cd's. De helft zou volstaan.

Woordgoochelarij

Brain positioneert zich met 'Hart/Hard' helaas niet in de voorhoede van de hiphop, daarvoor staan er te veel zwakke tracks op dit dubbelalbum. Desondanks bewijst de rapper dat hij met z'n knappe flow en ongebreidelde stroom van creatieve woordgoochelarij nog steeds ver uitstijgt boven het niveau van de grote groep middelmatige rappers die Nederland rijk is.

Luister hier naar Brainpower