Het tweede studioalbum van Guillemots is vooral een lekker luisterbare plaat geworden zonder opvallende kunststukjes. Wat rest is een dansbare mix van indie, electro en jazz met daar overheen een sausje Arabische muziek.

'Red' is een plaat die werkelijk elke kant op gaat en over de hele linie geen moment in de herhaling valt. En dat is knap. Guillemots weet zich met album nummer twee wederom te onderscheiden van de grijze middelmaat die de Britse indie-scene momenteel voortbrengt.

Veel bandjes parasiteren de laatste tijd nogal op hun eigen repertoire. Er worden drie catchy nummers geschreven, een stuk of negen nutteloze vullers en de volgende hype is geboren.

Overbodig

Guillemots is vooralsnog buiten het fenomeen van 'hypen' gebleven en van vullers is geen sprake. Integendeel, geen enkel nummer op 'Red' voelt overbodig aan en vooral de onderlinge afwisseling van muziekstijlen maakt het tot een plaat die niet snel gaat vervelen.

Openingsnummer 'Kriss Kross' wekt de verwachting dat het om een stevige rockplaat gaat, maar wat volgt wijkt daar compleet vanaf. En zo word je steeds op het verkeerde been gezet. Elke keer als je denkt te weten welke richting de plaat uitgaat maakt Guillemots een haakse bocht de andere kant op.

Die afwisseling heeft echter ook een keerzijde. 'Red' klinkt namelijk nooit als een volwaardig geheel, maar meer als een verzameling nummers. Toevallig allemaal uit de hand van Guillemots.

Secuur

Maar als we die nummers apart in beschouwing nemen kunnen we stellen dat ze allemaal zeer zorgvuldig zijn opgebouwd en de arrangementen secuur uitgebalanceerd. De band is tevens niet bang geweest om de doos met vreemde samples open te trekken. Elk nummer kent wel een aantal vreemde geluidjes die de luisteraar scherp weten te houden.

Daar liggen dus absoluut geen problemen voor het viertal uit Engeland. Het grootste knelpunt zit hem echter in het gemis van een echte knaller, een topstuk, een nummer dat je blijft neuriën als je 's middags met een vriendelijk lentezonnetje op je gezicht buiten loopt.

Luister hier naar Guillemots