AMSTERDAM - De populariteit van de twee turven hoge Schotse zangeres KT Tunstall is de afgelopen vier jaar als een raket de hoogte ingevlogen. Het is daarom jammer dat ze haar status dinsdagavond niet kon bevestigen in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Het is niet dat ze slecht zingt, of dat het geluid van een onacceptabel niveau was, maar de manier hoe de zangeres gestalte gaf aan haar optreden mag als een groot minpunt worden beschouwd. Slechte praatjes en een slechte band.

Kattenpis

Wissewasjes over kattenpis dat licht geeft in het donker en het onrijmbare Engels woord 'orange' interesseren me niks. Alhoewel, een nummer lang probeerde ik een woord te vinden dat wel op 'orange' rijmt. Eerlijk is eerlijk, die kon ik niet verzinnen: 1-0 voor KT.

Maar even serieus, je gaat naar een optreden van KT Tunstall om je oren te verwennen met een hemelse stem, voor dergelijke feitjes pak ik wel een encyclopedie.

Cabaret

Maar na vrijwel elk nummer maakt de Schotse schone een 'grappig' praatje. Haar pogingen tot cabaret falen echter jammerlijk. De zaal reageert steevast met een lach, maar dat is dan wel een schamper lachje uit plaatsvervangende schaamte.

Nee, KT moet het bij zingen houden, dat is waar ze goed in is. De vocalen die zij uit haar kleine lijfje weet te persen zijn werkelijk fantastisch. Loepzuiver, krachtig en met een groot bereik.

Muzikanten

De bandleden van KT Tunstall komen er ook niet ongeschonden vanaf. Zij geven de term 'in dienst spelen van' een geheel nieuwe betekenis. Zonder enige creativiteit worden de nummers gespeeld. De eerste muzieklessen lijken net achter de rug. Een goede zangeres als KT verdient het om door betere muzikanten omringd te worden.

Dat ze haar band eigenlijk helemaal niet nodig heeft om te knallen bewijst ze tijdens het nummer 'Black Horse & The Cherry Tree'. Met een oranje cowboyhoed uit het publiek op -het was immers Koninginnenacht- zet ze in haar eentje het nummer in waarmee ze doorbrak tijdens de Britse muzikale televisieshow 'Later with Jools Holland'.

Het nummer wordt grotendeels live gesampled en met een vurig blik in haar ogen claimt ze het podium eindelijk voor zichzelf.

Opleving

Van dit soort momenten moet de zangeres het hebben en die zijn helaas wat schaars. Bij het nummer 'Suddenly I See' volgt wederom een voorspelbare opleving.

Haar repertoire is inmiddels ijzersterk. Funnyman, White Bird, Another Place To Fall, het zijn stuk voor stuk zulke mooie nummers, maar mijn aandacht verslapte te vaak. Zoiets zou niet moeten gebeuren. Hopelijk hervindt KT Tunstall zichzelf op Pinkpop, want het is een dame met een gouden strot.

Optreden KT Tunstall