TILBURG - Alain Clark en Pete Philly&Perquisite spelen dit jaar op Festival Mundial, dat op 13, 14 en 15 juni in Tilburg wordt gehouden. Publiekstrekkers uit het buitenland zijn deze editie onder anderen de Senegalese hiphoppionier Didier Awadi en Habib Koité uit Mali.

De organisatie maakte dinsdag het volledige programma bekend.

Eerder bevestigde namen zijn onder anderen Anouk, Seun Kuti&Egypt 80, Room Eleven en Candy Dulfer, die samen met Ronald Molendijk optreedt op het multiculturele festival. Het Nederlandse New Cool Collective speelt samen met de bevriende band Mapacha Africa uit Kenia.

Discussies

Op het festival staan vooral veel artiesten uit Europa en Afrika. Verder zijn tal van maatschappelijke organisaties op het festival aanwezig. Debatinstituut Studium Generale organiseert iedere dag discussies. De inhoud daarvan is nog niet bekend.

Bijzondere aandacht heeft het festival dit jaar voor Tibet en Australië. De Tibet Monks, een groep Tibetaanse monniken, richten een eigen kamp in op het terrein en laten het publiek kennismaken met Tibetaanse dans, zang en lezingen. Hun komst was al afgesproken voordat de crisis in het door China bezette land ontstond, vertelde festivaldirecteur Jan Drissen.

Stimuleren

Hij zei zelf geen politieke stelling te willen nemen. "Dat Tibet een hot issue is, is evident. Maar het gaat ons vooral om maatschappelijk engagement, cultuur en ontwikkeling. En we willen het debat stimuleren, daar is Mundial een heel geschikt forum voor. De artiesten zelf zorgen voor de boodschap."

Tegelijkertijd met het festival is het Europees Kampioenschap Voetbal. De organisatie zegt echter niet bang te zijn dat dit ten koste zal gaan van het aantal bezoekers. "We hebben er wel rekening mee gehouden. Anouk speelt vrijdag vroeg, zodat ze voor de wedstrijd van het Nederlands elftal klaar is", aldus programmeur Erwin Schellekens.