AMSTERDAM – De Amsterdamse rockband Voicst is er dinsdagavond vandoor gegaan met de eerste prijs tijdens de Red Bull Soundclash. Ze versloegen daarmee Moke die eveneens afkomstig is uit de hoofdstad.

De winst hadden de ADHD-rockers vooral te danken aan de leuke liveshow. De kwaliteit van de muziek bleef tijdens de 'soundclash' op sommige punten helaas wat achter.

Een optreden van Voicst staat gelukkig sowieso garant voor een leuke avond. De jongens weten zich altijd volledig te geven en juist dat maakt het zo aantrekkelijk.

Tegenstander Moke bestrijkt eigenlijk een geheel ander vlak van het muzikale spectrum dat zich rock laat noemen. Serieus en muzikaal een stuk gecompliceerder dan hun tegenstander.

Applaus

Het doel van een 'soundclash' is om de directe tegenstander, op het andere podium, af te troeven op muzikaal gebied. De band die het luidste applaus ontvangt, gemeten met een decibelmeter, wint.

De strijd werd gevoerd over drie rondes met vooraf een opwarmertje bestaande uit een drietal nummers van elke band.

Strijd

Daarna mocht de strijd pas echt losbarsten. In de eerste ronde moesten zowel Voicst als Moke aan de slag met het nummer 'Starlight' van David Bowie. Elk gaf daar een eigen interpretatie van. Waar de cover van Moke uitblonk in kwaliteit, deed Voicst dat vooral in hilariteit.

Pete Philly en Perquisite werden het podium opgetoverd wat tevens het startsignaal was dat het feestje kon beginnen.

De eerste ronde werd glansrijk gewonnen door Moke, die een uitstekende vertolking van Starlight uitvoerde. Gevoelig en bedeesd, maar tegelijkertijd ook explosief.

Vampieren

Gedurende de hele avond blijven de stijlvolle heren van Moke in hun rol. Hun podiumverschijning roept zo nu dan associaties op met een collectief vampieren die ieder moment kunnen beginnen met een dodenmis.

Aan de kant van Voicst werd het hoe later hoe gekker. De inmiddels traditionele mannen in konijnenpakken rennen wild het podium op en al snel worden de opblaasorca's het publiek in geworpen. Niet veel later verdwijnen zanger Tjeerd Bomhof en rapper Pete Philly met een opblaasboot in het publiek.

Enthousiasme

Tegen zulk podiumgeweld kan Moke niet op. Hoewel ze hun muziek beter speelden en in de rondes waarbij de bands elkaar nummers halverwege moesten overnemen ook beter uit de verf kwamen, wist Voicst meer handen op elkaar te krijgen door hun enorme enthousiasme. En uiteindelijk is dat waar het om gaat tijdens de 'soundclash'.