De nog maar 22 jaar jonge Melody Gardot is een bijzondere nieuwe stem aan het jazzfirmament. Haar debuutalbum 'Worrisome Heart' verrast, ontroert en overtuigt. Haar songs hebben een passie en emotie die je maar bij weinig, zo jonge, artiesten hoort.

Niet raar als je haar levensgeschiedenis kent. Op haar negentiende werd Melody Gardot al fietsend door een auto geschept en beschadigde ze haar hoofd, rug en bekken ernstig. Ze balanceerde een tijdje op het randje van de dood.

Als therapie om haar hersenen weer op orde te krijgen, kreeg ze als raad muziek te gaan maken. Een therapie die eerder bij patiënten als traumaverwerking uitstekend bleek te werken.

Bed

Verrassend genoeg bleek Melody niet alleen een prachtige stem te hebben maar ook nog eens een groot songschrijftalent. Zittend op haar bed, nog steeds niet in staat om te lopen, nam ze haar eerste eigen songs op onder de titel 'Some Lessons - The Bedroom Sessions'.

Met het promoten van die songs vond ze een gewillig oor bij radiozender WXPN, die eerder aan de wieg stond van het succes van Amos Lee en Norah Jones.

Contract

Haar live optredens, waarbij ze zelf op een special stoel op het podium zit, maakten daarna al snel indruk. Platenlabel Concord bood Gardot uiteindelijk een contract aan en samen met de Grammy-winnende producer Glen Ballard neemt ze elf vers geschreven songs op.

Haar debuutalbum 'Worrisome Heart' is het overtuigende bewijs van haar grote talent. Het album staat vol sterke zelfgeschreven songs, ergens tussen jazz en folk in, die met fraaie arrangementen sober en zeer doeltreffend door de uitstekende muzikanten gespeeld worden.

Bijzonder

Songs met melodieën die blijven hangen en teksten die er echt toe doen. Maar het is Gardot's fraaie warme stem, ergens tussen Fiona Apple en Norah Jones in, die dit album zo bijzonder maakt. 'Worrisome Heart' is een adembenemend debuut.

Luister hier naar Melody Gardot