AMSTERDAM - Het kostte de Amerikaanse band The Breeders zes jaar om de nieuwe plaat Mountain Battles - duur veertig minuten - af te leveren. "Maar het is dan wel een goéde plaat van veertig minuten", benadrukt bassiste Kim Deal (ex-Pixies).

Samen met zangeres en tweelingzus Kelley vormt ze de harde kern van de band die al twee decennia meegaat en een grote hit scoorde met Cannonball.

In 2002 kwam de laatste cd uit, Title TK. "Meteen daarna ben ik al begonnen met schrijven voor deze plaat. Geen idee eigenlijk waarom het toch zo lang duurde", zegt Kim. "Marketingtechnisch is het 't verstandigste om iedere twee jaar een nieuwe cd uit te brengen. Maar je kan mij niet wijsmaken dat je dan een goede plaat aflevert", zegt Kim stellig.

Hilariteit

"Normaal gesproken komt een band om de anderhalf jaar met een nieuwe cd. Maar wij zijn niet normaal", zegt Kelley tot grote hilariteit van haar zus. Serieus vervolgt ze: "Wij hebben geen strak geregeld team om ons heen, met producers, materiaalsjouwers en dat soort types. Wij doen alles zelf."

De cd ligt vanaf maandag in de winkels en op 21 april staan The Breeders in de Melkweg in Amsterdam, dat concert is al uitverkocht.

Spaans

Op de nieuwe plaat staan ook een Spaans en Duits gezongen nummer. Kelley probeert tijdens het interview in beide talen iets te zeggen, maar komt er helemaal niet uit. Haar zus krijgt alweer de slappe lach: "Nu heb je ons ontmaskerd. De cd was pas na zes jaar klaar omdat Kelley al die tijd nodig had om Spaans en Duits te leren."