AMSTERDAM - Rapper Brainpower heeft twee kanten: een harde en een zachte. Daarom is het volgens hem niet meer dan logisch twee cd's tegelijkertijd uit te brengen: een met ruige hiphop en een met melodieuze, emotionele nummers. De dubbelaar Hart en Hard ligt vanaf 14 april in de winkels.

"Ik hoorde vaak van mensen dat ik twee extreme kanten heb. Ik heb rauwe, pure hiphop gemaakt, maar ook nummers over liefde, verlies en andere emoties. Beide zaken heb ik nu uit elkaar getrokken en op aparte cd's gezet", aldus Brainpower, wiens echte naam Gert-Jan Mulder is.

"Als ik nu naar mijn eerdere cd's luister, dan hoor ik ook de tweestrijd. Maar beide kanten passen bij mij, ik ben niet in één hokje te plaatsen." Brainpower werkte voor de nieuwe cd's, naast vaste dj TLM, samen met onder anderen vriendin Hind, vriend Freek de Jonge, Partysquad en zijn vader.

Conceptueel

"Mijn vader is de man. Hij is in de zeventig, maar volgt hiphop al 25 jaar. Hij weet er zoveel over. Dit nummer is een eerbetoon aan hem." Naast papa Mulder, kreeg mama ook een eigen nummer. "Het nummer Ode Aan Me Mama had ik al heel lang liggen. Conceptueel past het ook weer perfect op deze cd's: een ode aan mijn vader én moeder."

Hart en Hard zijn het vierde en vijfde studioalbum van de 33-jarige rapper. Zijn vorige dateert alweer uit 2005. "Ja snel gaat dat he. Ik schrik er soms ook van dat er alweer zoveel tijd voorbij is."

Maar de volgende cd komt sneller, belooft de rapper. "Ik leg momenteel de laatste hand aan een Engelstalig album. Dat komt eind dit jaar of begin volgend jaar."

Dansplaat

De carrière van Brainpower duurt al een decennium. Hij brak door toen hij in 1998 de Grote Prijs van Nederland won in de categorie R&B/Hiphop. Zijn eerste cd Door Merg En Brain volgde drie jaar later en in 2002 kwam de nummer één hit Dansplaat.

"Je moet jezelf relevant houden en met je tijd meegaan", verklaart hij zijn jarenlange succes. Brainpower noemt zichzelf een brede artiest; hij werkte samen met artiesten uit uiteenlopende stromingen, zoals Blof, Intwine en Partysquad en had een klein rolletje in de Nederlandse film Afblijven.

Theatertournee

Momenteel is de rapper bezig met een theatertournee door Nederland. "Op die manier kan ik een hele andere kant van mezelf laten zien en het publiek ook wat vertellen over hiphop en rap." Het theater is compleet anders dan optreden in een club of op een festival, merkte hij. "Er is pauze, ik kreeg bloemen na afloop, ik wist niet wat ik meemaakte!"