AMSTERDAM – Volgende maand vieren de Backstreet Boys hun vijftien-jarig bestaan. Dat de populariteit van de vier koppige jongensband inmiddels niet is afgenomen, was zondagavond te zien in een stuiterend Ahoy.

Een heuze boksring wordt het podium opgereden. Aan weerskanten springt het viertal met hun rug naar de mensen gekeerd en gehuld in een authentieke boksers badjas op de klanken van Eye Of Tiger heen en weer.

Een voor een betreden ze de ring waarna de titelsong van Rocky III soepel overgaat in de wereldhit Larger Than Life.

Verkleedpartijen

De mannen wisselen oud met nieuw materiaal af en als voorbode op het aankomende solowerk, spelen Brian, Nick, AJ en Howie tussen de verkleedpartijen door een eigen song.

Het zijn vooral de singles uit diezelfde negentiger jaren die voor het grootste enthousiasme zorgen. De medley van Quit Playing Games (With My Heart), As Long As You Love Me en All I have To Give wordt opgevolgd door I’ll never Break Your heart en met Backstreet’s Back is de hitparade compleet.

Het is hartverwarmend om de onvoorwaardelijke liefde van de Nederlandse fans voor hun idolen te proeven.

Energie

Ook al mist het geheel een hoop van de energie waarmee het in de jaren negentig wist te imponeren, voor de duizenden meisjes kunnen de mannen die inmiddels bijna allemaal de dertig gepasseerd zijn niets fout doen.

Grote showelementen blijven uit waarmee de band zijn volwassenheid lijkt te willen benadrukken. De vraag is alleen of deze artiesten over de muzikaliteit en potentie beschikken ook zonder de eeuwige danspasjes en gewapend met instrument de menigte te weten boeien.

Vooralsnog maken de eenmans optredens echter geen verpletterende indruk. AJ McLean is de eerste boy die de kans krijgt ons op eigen bodem te overtuigen. Zijn solo optreden staat gepland voor 26 mei in Paradiso.

Backstreet Boys in Ahoy