AMSTERDAM - Nederland houdt van de Britse band The Kooks en vice versa. Op 14 april, de dag van de release van de tweede cd Konk, geeft The Kooks een optreden in de Melkweg in Amsterdam. Dat concert was al binnen enkele minuten uitverkocht.

"Naar Amsterdam op de dag van de cd release, dat kan alleen maar een grote party worden", verzucht gitarist Hugh Harris. Zanger Luke Pritchard is het helemaal met hem eens. "We spelen een aantal van de nieuwe nummers al en ik merk dat het publiek er goed op reageert."

Konk is het tweede werk van de jonge Britse band. De naam van de cd verwijst naar de studio in Londen waar het is opgenomen. "Het is een geweldige studio met een goede sfeer. Goed karma. En we vonden Konk ook allemaal een pakkende naam voor onze cd", aldus Hugh.

Bankroet

"Hoewel, ik hoorde later dat Konk in het Zweeds zoiets betekent als 'bankroet'. Dan is het misschien weer niet zo'n goede titel", lacht hij.

De eerste single van Always Where I Need To Be valt op door de pakkende melodie. "Ik hou van goede popmuziek. Sommige mensen vinden 'popmuziek' een vies woord, maar ik niet", zegt Luke. Hugh voegt toe: "Luke kan geweldige popmuziek schrijven. Wij zijn geen rocksterren ofzo, maar gewoon een groep jongens die leuke, pakkende muziek maken."

Volwassen

De afgelopen twee jaar zijn de jongens volgens Luke wel volwassen geworden. "We zijn alleen maar onderweg geweest en hebben zo beter leren spelen. Bij Inside In/Inside Out, de eerste cd, hadden we geen idee wat we aan het doen waren. We gingen de studio in en klooiden maar wat aan. Nu zit er meer filosofie achter wat we doen."

Een paar maanden geleden werd duidelijk dat bassist Max de band ging verlaten. "Het is triest, maar onvermijdelijk", zegt Hugh. "Onze ideeën over de koers van The Kooks lagen te ver uit elkaar."

Doorbraak

De debuutcd uit 2006 betekende meteen een grote doorbraak voor The Kooks. Ze toerden over de hele wereld, waaronder Nederland waar ze vorig jaar onder meer op Pinkpop stonden. Ook met de opvolger Konk staat een wereldtournee gepland. "Waar we allemaal heengaan? Poeh, volgens mij overal behalve de maan", zegt Luke.

Ook Nederland komt deze zomer weer aan de beurt. "We staan waarschijnlijk op Lowlands", verklapt Luke. "We zijn dol op Nederlandse festivals, de mensen hier zijn gek", lacht Hugh.

"Het zal wel iets met de wetten hier te maken hebben en wat je allemaal legaal mag doen hier", voegt hij er knipogend aan toe.