Ze waren de grootste band op Myspace en hadden onlangs een hit met het door Timbaland geproduceerde 'Apologize'. De nieuwe single 'Stop and Stare' doet het ook al niet slecht op MTV.

Hun succes is goed te begrijpen als je het radiovriendelijke 'Dreaming out Loud' hoort, maar écht goede liedjes staan niet op het album.

Boybands

Het tijdperk van de gladde boybands lijkt nu echt ten einde. Dus wat doe je dan als platenmaatschappij?: je restyled het oude format naar de behoefte van deze tijd. Je zoekt vijf jongens die een beetje kunnen spelen, stuurt ze naar de kapper voor zo'n leuk nonchalant kapsel en laat ze quasi-diepzinnig in de camera kijken. Vervolgens huur je een paar dure producers in die de band van een wijdse U2/Coldplay-achtige sound voorzien.

Middelmatigheid

Het is niet ondenkbaar dat het OneRepublic ongeveer zo vergaan is. Op het eerste gehoor lijken we hier met een gevoelige rockband te maken te hebben, maar in wezen is het kwintet niet meer dan een boyband met pretentie.

'Dreaming out loud' staat vol met karakterloze liedjes die ten onder gaan aan bombast en de overdreven bezongen emoties van frontman Ryan Tedder. De band ontbeert het vermogen een nummer te schrijven dat je echt bijblijft en de grijze middelmatigheid ontstijgt.

Tranentrekker

Tedder zei onlangs in een interview: 'Ik vind het erg moeilijk een hit te schrijven, maar soms weet je gewoon dat je iets goeds geschreven hebt. Het nummer 'Apologize' gaf me meteen kippenvel toen ik het geschreven had.'

Dat gevoel komt helaas niet helemaal over. Zelfs de productie van Timbaland, die de laatste tijd zo lekker op dreef is, maakt van deze pathetische song niet echt een tranentrekker.

Zelfmoord

Alle kritiek ten spijt, OneRepublic zal er geen plaat minder door verkopen. Als je hoort dat de bandleden emails krijgen van jongeren die zeggen dat de muziek hen van zelfmoord heeft weerhouden dan moet je concluderen dat ze bij sommige mensen wel degelijk iets positiefs los maken. En wie kan daar nu wat op tegen hebben?