De Helmondse multi-instrumentalist en hometaper Martien van Bergen alias Blimey! viert zijn 10-jarige jubileum met een album vol lo-fi liedjes. Van Bergen kondigt met het verschijnen van de nieuwe plaat tevens aan dat hij stopt met de normale manier van concerten geven.

Op 21 april moet 'Are you with me' in de winkels liggen. De cd-presentatie zal drie dagen later plaatsvinden in Plaza Futura in Eindhoven. De voorstelling zal vergezeld gaan van film en dans.

Van Bergen stopt naar eigen zeggen defintief met het 'concertgebeuren' en zal voortaan samen met filmmaker Maureen Prins als een 'cinematografisch popduo' doorgaan. Het is te hopen dat de muziek niet te veel naar de achtergrond verdwijnt, want de nieuwe van Blimey! is heel goed te pruimen.

Mosterd

Het is duidelijk te horen waar Blimey! de mosterd haalt. 'Speedball gibberish' klinkt bijna alsof Lou Reed de zangpartij voor zijn rekening heeft genomen. Verder zijn The Mountain Goats, Syd Barrett en Bob Dylan duidelijk terug te horen in Blimey!'s lo-fi sound. De grote Dylan wordt op dit album waardig geeërd met een mooie cover van 'Just like a woman'.

Experimenteren

Blimey! bespeelt bijna alle instrumenten op dit album zelf en nam de productie voor z'n rekening. Het voordeel van eigen baas zijn is dat je naar hartelust kunt experimenteren. En dat doet Blimey! zo nu en dan ook. Gesproken tekst wordt 'geloopt'en ingezet als een soort beatbox begeleiding.

Noise-achtige gitaarsolo's geven een aantal songs een rafelig randje. Maar Blimey! heeft die middelen in principe niet nodig. Ook als hij zichzelf alleen met akoestische gitaar begeleidt weet hij te boeien.

Productie

De kracht van Blimey!'s muziek is tegelijkertijd zijn zwakte. De krakkemikkige en kale productie geven zijn nummers iets authentieks. Het lijkt bijna alsof je naast hem zit tijdens een optreden. Tegelijkertijd zouden zijn songs wellicht wat spannender en dynamischer klinken als de productie wat gelaagder en rijker zou zijn. Aan de liedjes ligt het in ieder geval niet, die zijn pakkend genoeg.

Luister hier naar Blimey!