Begin juni zal van de Zweedse progressive metalband Opeth het nieuwe album 'Watershed' gaan uitkomen. Om de aandacht voor dit nieuwe album alvast aan te wakkeren is hun meesterstuk 'Still Life' uit 1999 nu in een mooie dubbele versie uitgekomen.

Opeth werd in 1990 opgericht door zanger David Isberg en, toen nog, bassist Mikael Akerfeldt. Akerfeldt was afkomstig uit de populaire deathmetal band Eruption. Toen Isberg reeds binnen twee jaar, en voor het uitkomen van hun debuutalbum 'Orchid' de band verliet werd Akerfeldt zanger, lead gitarist en belangrijkste songschrijver van de band.

Stijl

De rest van de muzikanten van de band wisselde in de roerige jaren negentig soms van optreden tot optreden. Met het verdwijnen van Isberg evolueerde de stijl van pure deathmetal naar meer door folk en psychedelica beïnvloede metal.

In de jaren negentig bracht de band vier albums uit waarvan 'Still Life' vlak voor de start van het nieuwe millennium verscheen.

Rijker

Omdat de band ten tijde van de eerste vier albums vrijwel niet optrad werd uiterste zorg besteed aan het vervolmaken van de sound van Opeth. Met elk album werden de songs rijker in structuur. Elektrische en akoestische gitaren in lang uitgeslepen tracks en een Akerfeldt die een optimale balans vond in zingen en grunten.

Waar de eerste drie albums al hoogtepunten kenden in het 20 minuten durende 'Black Rose Immortal' (van 'Morningrise' uit 1996) en het fraaie 'Demon Of The Fall' (van 'My Arms,Your Hearse' uit 1998) bleek 'Still Life' in songs het voorlopige hoogtepunt. Onder andere 'Godhead's Lament', 'Face Of Melinda' en 'Moonlapse Vertigo' worden tot het allerbeste gerekend wat de band ooit opnam.

Samenstelling

De band samenstelling met naast Akerfeldt, Peter Lindgren op gitaar, Martin Lopez op drums en Martin Mendez op bas wordt gezien als de beste en meest legendarische. En 'Still Life' als het opus magnum van de band.

Het blijkt zonder twijfel het meest verrassende album van de band tot dan toe. Het vrijwel geheel akoestische 'Benighted' of het briljant opgebouwde 'Face Of Melinda' zijn daar goede voorbeelden van. Vooral in die laatste song met zijn fretloze bas klinkt de band jazzier dan ooit.

Invloedrijk

Het gitaarwerk, zowel elektrisch als akoestisch, van Akerfeldt en Lindgren op het album wordt tegenwoordig gezien als zeer invloedrijk. Het album is net als zijn voorganger 'My Arms,Your Hearse' opgezet als een conceptalbum.

De teksten verhalen over een man die vernedert en mishandeld door de mensen uit zijn dorp wordt verbannen maar daar 15 later terugkeert om zijn grote liefde Melinda op te zoeken.

'Still Life' kwam reeds twee keer eerder uit en in verschillende versies. De nieuwe versie kent 2 schijven. Een waarop het album in een stereo mix in ge-remasterde versie te horen is. En een schijf met op DVD formaat een 5.1 surround sound versie van het album en als bonus materiaal een live video van 'Face Of Melinda' uit 2006.

Luister hier naar Opeth