AMSTERDAM - Het Noorse Kaizers Orchestra staat bekend om de indrukwekkende live-optredens. Die status benadrukte het zestal dinsdagavond in Paradiso nog eens haarfijn.

Gasmasker, grote olievaten met koevoeten en verwarmingsbuizen ernaast. De hele setting suggereert dat het hier om een zwaar industrieel of heavy metal concert gaat. Niets is minder waar. De avond zou snel omgetoverd worden in een groot feest, met verder geen enkele referentie aan bands als Rammstein en Tool.

De grote kracht van de muziek van Kaizers Orchestra is de grote onderlinge diversiteit van de nummers. Van pop, rock en metal tot gypsy en polka. Het is bewonderenswaardig te noemen dat het allemaal hand in hand gaat zonder uit de toon te vallen.

Massa

De show begint enigszins mat. Het publiek moet nog opgang komen en zanger, tevens een Hans Teeuwen look-a-like, Janove Ottesen doet er alles aan om er wat meer pit in te krijgen. En dat lukt, al snel ontstaat er een deinende massa die vrolijk meeklapt met de muziek.

De show bereikt snel zijn climax als de band aan de slag gaat met de opgestelde oliedrums. Wild wordt erop geramd en vanaf gesprongen, alsof hun leven er vanaf hangt. Gecombineerd met de intense lichteffecten zorgt dat ervoor dat het publiek compleet uit hun dak gaat. Overal waar je kijkt lijkt een grijns niet meer van de gezichten af te slaan.

Gebrabbel

Als dan ook nog hun hitje 'Kontroll på kontinentet' en het indrukwekkende 'Volvo i Mexico' voorbijkomen lijkt het niet meer stuk te kunnen. Het enige wat jammer blijft is dat je niks verstaat van het Noorse gebrabbel.

Helaas lijkt de formatie hun kruit te snel te hebben verschoten. Het hoogtepunt ligt erg vroeg in de show. Later volgen een aantal nummers van hun nieuwe plaat die kwalitatief minder is dan de drie voorgangers. Daarbij is veel van het nieuwe werk ook nog onbekend bij de toeschouwers.

Woest

Met 'Maestro' als afsluiter gaat de stekker er echter nog één keer in. De complete band stuift gedurende het optreden woest over het podium en er wordt met veel passie gespeeld. Die passie en eenheid straalt er vanaf en maakt het tot een zeer geslaagde avond.

Uiteraard kan de Gypsy Finale niet ontbreken en in de toegift gaat het dak er nog eenmaal vanaf.