AMSTERDAM - Op dance gebied heeft Nederland een naam hoog te houden. Stampende vloervullers zijn ons belangrijkste muzikale exportproduct. 'Plastic People', de tweede van het wereldvermaarde Kraak & Smaak, maakt de hooggespannen verwachtingen deels waar.

Met het debuut 'Boogie Angst' uit 2006 was het Leidse Kraak & Smaak meteen uitzonderlijk succesvol. Hun aanstekelijke mix van disco, funk, jazz en electronica ging de hele wereld over. Een uitgebreide tournee en grote festivaloptredens in Europa, Amerika en Australië volgden.

Het trio vergezelde tevens Faithless op hun wereldtour en werd uitgenodigd mixen te maken voor de BBC. Verder namen ze het werk van onder andere Jamiroquai, Junkie XL en Mark Rae onder handen. Deze remixen werden uitgebracht op het album 'The Remix Sessions'.

Synthesizers

Disco is op 'Plastic People' is nog steeds de basis voor veel nummers, maar de verwijzing naar deze muziekstijl is minder direct. Het 'party-funk-element' zoals ze het zelf noemen is op de dansbare tracks zeker aanwezig.

Er is duidelijk voor gekozen minder te samplen en meer zelf in te spelen. Kleverig klinkende, analoge synthesizers zorgen voor een eigentijds geluid met een retro randje.

Klarinet

Een keur aan artiesten is opgetrommeld om Kraak & Smaak bij te staan. Die gastbijdragen zijn van wisselende kwaliteit. Zo is 'That's my word' met rapper Dudley Perkins ronduit saai.

Titelnummer 'Plastic People', met medewerking van Moloko's Mark Brydon, is daarentegen wel bijzonder geslaagd. Hoogtepunt is de broeierige techno kraker 'Cornered' met een hypnotiserende klarinet die je niet loslaat. Je ziet de massa's al devoot de hoofden bewegen.

Feestvieren

De wat meer dansbare tracks worden afgewisseld met lome triphop en downbeat. Genres waarmee het duo ook behoorlijk goed uit de voeten kan. Niet voor niets mixte Kraak & Smaak eerder werk van collega Richard Dorfmeister.

Kraak & Smaak vult zowel de dansvloer als de loungebanken op dit diverse album. In dat eerste zijn ze beter en het is dan ook te hopen dat het live vooral feestvieren wordt.

Luister hier naar Kraak & Smaak