Een nieuw album van Counting Crows staat garant voor een flink portie melancholiek. Saturday Nights & Sunday Mornings is daar geen uitzondering op.

De nieuwe plaat is niet de beste die beroepsdepressieveling Adam Duritz met zijn band uitbracht, maar liefhebbers worden getrakteerd op een aantal goed in elkaar stekende rocknummers.

Ellende

Nummers over waanzin, liefdesverdriet, onzekerheid, alle sores van Duritz passeert de revu en hij maakt er geen geheim van dat de teksten zich uitstekend verhouden tot zijn eigen leven. Alles ligt op straat, alle pijn en ellende van een gekwelde geest.

Het album is verdeeld in twee delen: de zaterdagnacht en de zondagmorgen. De zaterdagnacht staat symbool voor de ellende die je over jezelf uitstort als je uit wanhoop naar de fles grijpt, jezelf moreel verwaarloost en je vertrouwen in alles verliest. Op de zondagmorgen komt de kater en de relativering.

Voorspelbaar

Het eerste gedeelte van het album klinkt hard, agressief, maar tegelijkertijd ook dramatisch. De wanhoop springt uit de teksten, ondersteund door de scheurende gitaren. Eigenlijk doen de Counting Crows in dit gedeelte niks echt spannends. De nummers liggen goed in het gehoor, maar zijn stuk voor stuk redelijk voorspelbaar.

Het tweede deel daarentegen is werkelijk schitterend. De harde rock maakt plaats voor akoestische muziek. De heftigheid van de zaterdagavond gaat over in een rustgevende zondagmorgen.

Folk

De nummers die ondersteund worden door piano, mondharmonica en gitaar rieken bijna naar folk. De indringende teksten komen op deze manier veel beter naar voren en de emoties van Duritz lijken één op één in je hersens te worden geïmplementeerd.

Blof

Dat Counting Crows en Blof hand in hand gaan mag inmiddels bekend zijn. Het nummer 'Holiday in Spain' werd in ons land een grote hit. Op Saturday Nights en Sunday Monings staat daarom speciaal voor de Nederlandse fans een andere samenwerking te weten 'Wennen Aan September', oorspronkelijk afkomstig van Blof's album Umoja.

Met hun vijfde album levert de band weer een degelijk staaltje vakmanschap af. Helaas is het niveau van de plaat wat onevenwichtig verdeeld, waardoor we niet kunnen spreken van van een echte topplaat.

Luister hier naar Counting Crows