AMSTERDAM - De nieuwe R.E.M. single 'Supernatural Superserious' gaf al aan dat de band weer wat steviger was gaan klinken. Het nieuwe album 'Accelerate' trekt die lijn volledig door en geeft R.E.M. weer die onweerstaanbare aantrekkelijkheid van hun hoogtijdagen.

Zelfs Peter Buck, Mike Mills en Michael Stipe hebben toegegeven dat het maken van hun laatste album 'Around The Sun' een moeilijke bevalling was geweest.

Na een lange periode van succes, begonnen met het wereldwijde doorbraakalbum 'Out Of Time' uit 1991 en een jaar later het nog succesvollere 'Automatic For The People', werd de sound van de band vanaf het einde van de jaren negentig, mede door het vertrek van drummer Bill Berry, wat stuurloos.

Dieptepunt

Natuurlijk waren er altijd een handvol sterke songs op de albums te vinden, maar de albums konden als geheel niet overtuigen. 'Around The Sun' was het dieptepunt te noemen met veel trage songs en een gebrek aan sprankelende melodieën, waar de band juist zo'n patent op had.

Live bleef de band overigens altijd overtuigen omdat daar de nadruk op het steviger oude werk lag. Na het laatste album namen Buck, Mills en Stipe de tijd om de kracht van R.E.M. opnieuw te gaan ontdekken.

Accelerate

En dat is gelukt, getuige het nieuwe album 'Accelerate'. In tijden niet een band gehoord die een album zo aanstekelijk begon als R.E.M. met 'Living Well Is The Best Revenge' en 'Man-sized Wreath'. Twee stevige songs die met hun sterke melodieën de hoogtijdagen van de band herroepen.

Als daarna de single 'Supernatural Superserious' losbarst weet je dat je met 'Accelerate' weer een ouderwetse goede R.E.M te pakken hebt. Ook het fraaie 'Until The Day is Done', het titelnummer, 'Hollow Man' en het punky 'Horse To Water' zijn van vergelijkbare klasse.

Buck

Grote kracht van het album ligt zonder twijfel in het gitaargeluid van Peter Buck, die na jaren op de achtergrond zijn werk gedaan te hebben nu weer eens vooraan in de mix zit.

Juist zijn strakke riffs en tokkels bepalen de kracht van de songs. Daarnaast heeft Jacknife Lee (U2,Green Day,Snow Patrol) de songs strak en sprankelend geproduceerd en met elf songs in vierendertig minuten kort en krachtig weten te houden.

En met Buck in een hoofdrol klinken ook de strakke baslijnen en sterke koortjes van Mills weer als vanouds. Stipe pakt daarnaast de mogelijkheid aan om in teksten de regeringsjaren van de Amerikaanse president Bush te evolueren. R.E.M. heeft zichzelf duidelijk hervonden op 'Accelerate'.