DEN HAAG - Van sopraan Dame Kiri te Kanawa tot zanger-gitarist Daniël Lohues van de rockformatie Skik, een bont gezelschap werkt in juni mee aan het tweede Festival Classique in Den Haag.

Het evenement begint echter 'ongelukkig', namelijk op vrijdag de dertiende. Of dat nog niet erg genoeg is, speelt Nederland die avond tegen Frankrijk in de strijd om het Europees kampioenschap voetbal.

Horror

De organisatie maakt van de nood een deugd: het Residentie Orkest speelt op een podium in de Hofvijver een programma in het teken van noodlot, horror en ongeluk. Het programma omvat onder meer Suite uit Jaws van John Williams en de Danse macabre van Camille Saint-Saëns.

"Kom als je durft" is het thema van het concert, dat geregisseerd wordt door Karel de Rooij (Mini, van Maxi). Het Festival Classique duurt drie dagen en omvat vijftig evenementen: zowel kenners en avonturiers als beginners kunnen er iets van hun gading vinden.

Sopraan

De prijzen variëren van 0 tot 69 euro, maar dat laatste bedrag is dan wel de toegang voor het afscheid van Nederland van Dame Kiri te Kanawa. De sopraan treedt op 15 juni op in de Philipszaal.

De concerten op de Hofvijver kunnen overigens behalve vanaf de tribune of vanaf de kaden ook genoten worden vanaf speciaal aangelegde eilandjes, die voor 400 euro per stuk te huur zijn.

Gastprogrammeur

Het programma is uiterst gevarieerd, aldus de organisatie woensdag bij de presentatie. Herman van Veen bijvoorbeeld neemt belangstellenden mee langs een 'Kerkenpad': in drie kerken in Den Haag licht hij de muziek die er thuishoort toe. Maartje van Weegen van het Radio 4-programma De Klassieken maakt als gastprogrammeur een eigen programma, net als Skik-voorman Daniel Lohues.

In Sociëteit De Witte is een 'tijdmachine: je kunt er naar het Wenen van Schubert, het Parijs van Chopin en het Den Haag van Gertrude van den Bergh, die in het muziekleven van 200 jaar geleden toonaangevend was.

Het totale programma is vanaf 28 maart te vinden op internet.