Hoe kan het dat onze zuiderburen er zo ontzettend veel leuke bandjes op na houden terwijl we in Nederland zo karig zijn bedeeld? Je zou er jaloers van worden. Het negende album van de Vlaamse band Gorki 'Voor Rijpere Jeugd' maakt alleen maar afgunstiger.

Gorki klinkt een beetje als het Nederlandse Is Ook Schitterend (I.O.S) met het grote verschil dat de liedjes wél goed zijn en ze tekstueel in spitsvondigheid en humor uitblinken.

Neem nu het prachtige 'Veronica komt naar je toe' waarin de slogan een geheel nieuwe betekenis krijgt. Of 'Drie Koningen' waarin er luchtig op los wordt gefilosofeerd . 'Het universum is zo groot, niemand zal het ooit begrijpen. Maar Disneyland is zo dichtbij en het valt niet te vermijden.'

Stotteraars

Zanger Luc de Vos heeft het verder over surfen, hippies en de zomer. Hij steekt de stotteraars een hart onder de riem in 'Stotteraars Aller Landen' en mijmert wat over een potje pokeren in 'Geluk in het Spel'. De Vos weet in simpele, korte zinnen de dingen die hem boeien treffend te beschrijven.

'Voor Rijpere Jeugd' is net als de voorgaande albums doortrokken van Gorki-achtige weemoedigheid, maar zanger Luc de Vos lijkt minder zwaar op de hand. De band klinkt niet zo log en wordt subtiel met strijkers en synthesizers aangevuld. Het voegt een zekere luchtigheid toe die de muziek ten goede komt.

Dance

Vreemde eend in de bijt is het curieuze 'United Kashmir'. Met het nodige gitaargeweld en knetterende synthesizers lijkt Gorki hier ook het dancepubliek te willen aanspreken. Het is een welkome onderbreking van de melancholieke sfeer die tot dusver de boventoon voert.

Progressie

Gorki boekt met dit album niet echt veel progressie, maar maakt gewoon weer een plaat met elf mooie, eerlijke liedjes waarop weinig valt af te dingen. Daar kunnen veel bands in Nederland nog wat van leren.

Luister hier naar Gorki