LONDEN - Monniken van de Heilig Kruisabdij in Oostenrijk hebben met gregoriaanse gezangen een platencontract bij Universal Music verdiend.

Dat heeft de Britse krant The Independent gemeld. De tachtig monniken werden uitverkoren, nadat zij een lied op YouTube hadden gezet.

Gregoriaans

Het succes van het videospel Halo overtuigde de grammofoonplatenmaatschappij ervan dat er een markt voor gregoriaanse gezangen is. Het spel is meer dan zestien miljoen keer over de toonbank gegaan. Het gebruikt op zijn soundtrack het gezang van mannenkoren zonder begeleiding.

De platenmaatschappij riep in advertenties in twee Engelse bladen monniken op zich te melden. De paters van de Oostenrijkse cisterciënzerabdij reageerden. Zij maakten een clip en zetten die op YouTube.

Abdij

Het filmpje begint met kandelaars op een altaar en laat dan de in het wit gehulde monniken zien die in rijen van twee door het oude klooster wandelen. Het sluit af met een beeld van de twaalfde-eeuwse abdij en de bergen eromheen. Volgens de platenmaatschappij zijn honderden video's ingestuurd, maar waren de Oostenrijkers duidelijk het best.

De monniken zien hun uitverkiezing als een ingreep van God. Zij zouden vorig jaar een cd uitbrengen, maar de opnames werden geannuleerd omdat ze botsten met een bezoek van paus Benedictus XVI aan de abdij.

Het gregoriaans, dat zijn naam aan paus Gregorius de Grote (590-604) dankt, was in de jaren negentig een tijd ook buiten de kerk populair. De monniken van het klooster Santo Domingo de Silos kwamen hoog in de hitlijsten met hun cd Canto Gregoriano.