We nemen een gitaar, pakken er een drumstel bij en de vergelijking met The White Stripes is snel gemaakt. Of toch niet? De jonge honden van het Belgische The Black Box Revelation klinken met de karige bezetting als een stel vuige rock-'n-rollers uit de jaren zestig en zeventig

In België is inmiddels een flinke hype ontstaan rondom de band van zanger en gitarist Jan Paternoster en drummer Dries van Dijck. Beide heren zijn de twintig jaar nog niet gepasseerd, maar wat ze al hebben gepresteerd is in één woord indrukwekkend te noemen.

Ze namen met succes deel aan verschillende bandwedstrijden in Nederland en België. In 2007 namen ze hun EP 'Introducing: The Black Box Revelation' op en nog geen halfjaar later stonden ze op grote festivals als Pukkelpop.

Nostalgisch

Het gitaarspel van Paternoster klinkt verfrissend en nostalgisch tegelijkertijd en zijn stem klinkt rauw. De gitaarpartijen zweven van een blues-achtige sound naar pure rock, om even snel weer terug te schakelen.

Het drumwerk van Van Dijck is intens en vult het geluid mooi aan. Geen enkel moment heb je het idee dat je naar twee broekies aan het luisteren bent. Bij vlage doen ze zelfs denken aan oude helden als Led Zeppelin, Fleetwood Mac en Cream.

Onheilspellend

De plaat kent een aantal sterke tracks. Vooral het titelnummer is een genot voor het oor. Ook het openingsnummer 'I Think I Like You' zit goed in elkaar en draagt een hoop energie in zich. 'Dollars Are Sweet' is op zijn beurt weer erg onheilspellend en zit meer tegen de blues aan dan tegen de gitaarrock.

Ondanks de diversiteit valt de plaat na een tijdje toch in de herhaling. Dat heeft alles te maken met de beperkingen die het met zich meedraagt als je als muzikaal duo door het leven wenst te gaan. Een aantal toegevoegde samples kan dat helaas niet verbergen. De simplistische songteksten zijn daar op hun beurt ook debet aan.

Maar een debuut als deze biedt zeker een mooi vooruitzicht op de toekomst. Ongetwijfeld gaan we nog veel horen van deze twee talentvolle muzikanten.

Luister hier naar The Black Box Revelation