AMSTERDAM - Een paar maanden geleden stond Patrick Watson nog in het voorprogramma van de Cold War Kids. Inmiddels krijgt hij met gemak Paradiso vol. Ook de zalen Doornroosje en Tivoli zijn al lang uitverkocht.

Dat is absoluut niet verwonderlijk als je de Canadees en zijn band aan het werk ziet.

De dromerige, barokke composities van Close to Paradise waren op de plaat soms al aardig moeilijk te verteren. In Paradiso gaat Patrick Watson echter nog een stap verder. De uitgesponnen versies van zijn nummers worden overladen met galm en aangevuld met allerlei vreemde geluiden.

Geluidserupties

Gitarist Simon Angell krijgt alle ruimte om de meest wonderlijke tonen uit zijn gitaar te toveren. Zo gaat hij zijn gitaar te lijf met een ballon en een ijzeren ketting. Het nummer 'Weight of the world' ontaardt in een kakofonie van woeste geluidserupties waarbij de band helemaal los gaat.

Het is wel even wennen voor het publiek dat toch vooral ook voor die mooie, melancholieke liedjes is gekomen. Dat voelt de band goed aan. Net op tijd wordt het rustige 'Slip into your skin' ingezet zodat men even op adem kan komen.

Nonchalant

Met een sigaretje op de lip, een verwassen shirt, legerpet en slordige baard maakt Patrick Watson een nonchalante indruk. Daar is als hij gaat zingen niks meer van te merken.

Romanticus Watson laat zijn stem bevlogen klinken. Hij kan gracieus uithalen als Jeff Buckley maar ook jazzy achterover leunen als Nina Simone. Het maakt de muziek grillig en ongrijpbaar.

Akoestisch

Vast onderdeel van de show is een akoestische versie van 'Man under the sea' die niet op het podium maar tussen het publiek wordt gezongen. Staand op een stoel zingt Watson slechts begeleid door een onversterkte gitaar het muisstille publiek toe.

Als hij om bijval vraagt zingt iedereen mee. Het is één van die momenten waarop de muzikanten laten zien dat ze niet alleen willen experimenteren, maar het publiek ook willen vermaken.

Trip

Na bijna twee uur gespeeld te hebben, houden Patrick Watson en zijn band het voor gezien. De show is net iets aan de lange kant en de derde toegift had niet gehoeven. Maar het is de Canadees meer dan vergeven.

Het optreden is een boeiende trip door het brein van een muzikaal wonderkind. Utrecht en Nijmegen, maak je borst maar nat.

Luister hier naar Patrick Watson

Optreden Patrick Watson