In de slipstream van de immens populaire Amy Winehouse ontwikkelen zich een aantal zangeressen met een soortgelijke sound. Adele en Shelby Lynne presenteerden zich onlangs niet onverdienstelijk. Nu is het de beurt aan Duffy.

Titelnummer Rockferry is meteen een ijzersterke opener waarin de jonge zangeres vocaal excelleert. In de bluesy wals Syrup & Honey doet ze heerlijk zeurderig haar beklag en ook tijdens Serious grijpt ze de aandacht van de luisteraar met haar uithalen.

Duffy toont zich een fantastische vocaliste die haar zielenpijn op krachtige wijze weet te bezingen.

Retro

De Britse zangeres grijpt net als Winehouse terug op oude Motown sentimenten. Als een eigentijdse Dusty Springfield zingt ze mee met soulvolle sixtiespop.

Veel strijkers en een Hammond orgeltje (in het dansbare Mercy) zorgen voor dat typische retro geluid dat doet verlangen naar suikerspinkapsels en zwart-wit televisie.

Braaf

Duffy wordt ook wel het brave zusje van Winehouse genoemd. Die betiteling is niet geheel onterecht. Voor haar geen referenties aan afkick-klinkieken, maar hartstochtelijk bezongen verbroken liefdes.

De minder turbulente levensstijl zal een verademing zijn voor de zaaleigenaren, maar komt de muziek niet altijd ten goede. Soms ontstijgen de wat kleurloze liedjes de middelmaat niet en vervalt Duffy tekstueel in vervelende popcliché's. Dat is jammer, want in de sterke nummers toont ze aan dat ze wel degelijk over een uitzonderlijk talent beschikt.

Biertoog

Duffy steekt miss Winehouse nog lang niet naar de kroon, maar met nummers als Rockferry bewijst ze dat ze in de toekomst een geduchte concurrent zou kunnen worden.

Wellicht dat de juiste producer en wat lessen aan de biertoog haar een beetje extra pit kunnen geven waar het nu nog teveel aan ontbreekt.

Luister hier naar Duffy