ROTTERDAM - Acht jaar waren lang ze niet op een Nederlands podium te vinden, maar met een optreden van drie uur maakten de mannen van The Cure dat gemis dinsdag ruimschoots goed.

De Britse band wist de aandacht van het publiek in een tot de nok toe gevuld Ahoy in Rotterdam van begin tot eind vast te houden.

Het concert was al lange tijd uitverkocht en de verwachtingen waren hooggespannen. Zanger Robert Smith, nog altijd in het zwart gekleed en met roodgestifte lippen, gaf de aanwezigen wat ze wilden: liedjes uit de afgelopen drie decennia dat de groep bestaat.

Stem

Intussen 48 jaar oud, maar met een stem die de tand des tijds wonderwel heeft doorstaan, zong hij nummers als Boys Don't Cry, Why Can't I Be You, In Between Days, Just Like Heaven, Lullaby, Pictures Of You, Killing An Arab en Friday I'm In Love.

Ook speelden de Britten werk van een nog te verschijnen dubbelalbum. Aan het einde van de derde toegift kreeg het inmiddels uitzinnige publiek als afsluiter A Forrest.

Haarlak

Jong en oud was afgereisd naar Rotterdam. Slechts een enkeling had een bus haarlak gebruikt om een Robert Smith-kapsel - flink getoupeerd - te creëren. Voor het podium werd door een aantal mensen het pogoën in ere gehouden, maar er waren ook rode hartjesballonnen voor de band.

The Cure, opgericht in 1976, levert in 1979 zijn debuutalbum af. De band scoort in de jaren daarop wereldwijd diverse hits en wordt gezien als een van de meest invloedrijke bands uit de jaren '80. Er zijn in totaal twaalf albums verschenen, waarvan de laatste in 2004.

The Cure in Ahoy