AMSTERDAM - Na acht jaar afwezigheid is The Cure weer even terug op Nederlandse bodem. De Britse band staat dinsdag in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam.

Zwarte kleding, kohlpotlood en roodgestifte lippen; het zijn nog altijd de kenmerken van de excentrieke zanger Robert Smith, het enige constante lid van de band.

De man die zijn muziek omschrijft als "niet te plaatsen". "Ik maak gewoon Cure-muziek, wat dat ook mag zijn."

Easy Vure

Het begint allemaal in 1976 onder de naam Easy Cure. Drie jaar later verschijnt het eerste album Three Imaginary Boys, dat met Killing An Arab een bescheiden hit oplevert maar ook controverse.

De titel wekt bij sommigen de indruk dat het om een racistisch nummer gaat, maar in werkelijkheid is het gebaseerd op het boek De Vreemdeling van Albert Camus.

Doorbraak

De tweede single is Boys Don't Cry. De grote doorbraak van de band volgt een jaar later met de single A Forrest van het opvolgende album Seventeen Seconds.

Ook daaropvolgende albums als Pornography, The Head On The Door en Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me zijn succesvol.

Dankzij deze albums en hits als Why Can't I Be You, Inbetween Days en Just Like Heaven groeit de groep uit tot een van de meest invloedrijke bands uit de jaren '80.

Disintegration

Disintegration brengt de Britten in 1989 wereldwijd succes. Met hits als Lullaby, Pictures Of You en Fascination Street vestigen ze hun naam, ook in Amerika.

Spanningen achter de schermen zijn de keerzijde van het succes; er zijn wisselingen in de band door ruzies en overmatig alcoholgebruik.

The Cure brengt in wisselende samenstellingen en met wisselende resultaten albums uit als Wish - met de hitsingle Friday I'm In Love - , Wild Mood Swings en Bloodflowers.

Dubbelalbum

Het twaalfde en tot nu toe meest recente album, getiteld The Cure, verschijnt in 2004. Een dubbelalbum staat gepland voor dit jaar.

Wellicht laten de muzikanten in Rotterdam vast een voorproefje horen. Eerdere shows van deze tournee duurden drie uur lang en in die tijd kwamen er een stuk of 35 nummers voorbij, dus dat belooft wat voor de fans.