AMSTERDAM - "Als artiest streef je er altijd naar om de perfecte show te geven, maar het lukt zelden. Symphonica in Rosso gaat een perfect concert worden, alle ingrediënten zijn juist", aldus zanger Lionel Richie.

Hij betreedt in september het podium in het Gelredome. "Ik ga intiem worden met mijn 30.000 beste vrienden."

Marco Borsato en Paul de Leeuw gingen Richie voor met hun Symphonica-reeks in het stadion in Arnhem. Borsato wist het stadion tien keer uit te verkopen, De Leeuw vijf keer.

Voorverkoop

De voorverkoop voor het concert op 9 september met de Amerikaanse zanger in de hoofdrol ging zaterdag van start en aan het einde van de dag waren bijna alle kaarten verkocht.

Daarom komen er hoogst waarschijnlijk meer concerten, zo liet de organisatie al weten. "Ik treed zo vaak op als het publiek wil", zei de zanger zaterdag tijdens een bliksembezoek aan Nederland.

Perfecte show

Toen Richie werd gevraagd de hoofdrol te spelen in Symphonica in Rosso, hoefde hij naar eigen zeggen geen seconde na te denken. "Dit is een geweldige kans. Ik treed op met een groot orkest, er komt een gigantisch decor, een lange catwalk het publiek in en alles en iedereen is rood aangekleed; de kleur van de liefde. Ik wist meteen dat dit de perfecte show gaat worden."

Naast Richie, die kortgeleden voor het eerst opa werd, komen Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer langs bij het concert.

Intiem

Een klein tipje van de sluier kan hij wel al oplichten. "Alle nummers komen tot leven. Visueel past alles perfect. Het publiek gaat met mij lachen en huilen. Ondanks de grote zaal, gaan de ballads heel intiem aandoen."

Iets anders wat hij ook al zeker weet: "De grote hits hoef ik niet zelf te zingen. Mijn publiek zingt meestal harder dan ik. Ik hoef alleen maar een nummer in te zetten en zij zingen de rest keihard mee."

Bij zijn grote hits als Say You, Say Me, Hello, Dancing On The Ceiling en All Night Long gaat Richie er zelfs al knipogend van uit dat hij niet zelf hoeft te zingen.

Nederlandse publiek

Met name het Nederlandse publiek heeft het hart van de 58-jarige zanger gestolen. "Ik weet niet wat het is hier, maar sinds ik hier kom - ook al in de tijd van de Commodores - is het publiek zo warm en geweldig. Eigenlijk moet ik hier komen wonen!"