AMSTERDAM - Het uit Denver, Colorado afkomstige Devotchka heeft de afgelopen jaren de wind flink mee gehad. Na jaren ploeteren belanden hun songs in de cultfilm Little Miss Sunshine en begon ook hun album 'Where It Ends' goed te lopen.

Het nieuwe album 'A Mad & Faithful Telling' ligt vanaf de komende week in de winkels.

En aangezien dat wederom een verrassend sterk album is geworden hebben we genoeg redenen om zanger/gitarist en songschrijver Nick Urata te spreken. We gaven hem vier woorden en de mogelijkheid om daar uitgebreid op in te gaan.

Denver

"De plek waar we vandaan komen. Ondanks het feit dat het geen hippe clubs heeft zoals in New York of Los Angeles, of zelfs Chicago, is het een ideale plek om als band daar te bivakkeren. En het muzikale landschap is er ook erg goed te noemen. Veel bands die in alle rust aan hun eigen stijl werken."

"Met de komst van Sixteen Horsepower, vanaf halverwege de jaren '90, en alle zijprojecten van David Eugene Edward's is Denver wel wat bekender geworden. De meeste bands die uit Denver komen hebben echter meer een punkachtergrond. Net als wij eigenlijk, alleen hebben wij over de jaren steeds meer Oost-Europese invloeden, ska en folk en wat al niet meer aan onze muziek toegevoegd."

Little Miss Sunshine

"Tja, dat succes hadden wij ook niet verwacht. De makers van de film, Jonathan Dayton en zijn vrouw Valerie Faris, waren al jaren dol op onze muziek en via via kwamen we met ze in contact. Ze wilden heel graag onze songs in de film gebruiken. Zo verbaasd als zij waren met het succes van de film, zo verrast waren wij over de reacties die we vervolgens op onze songs kregen."

"Grappig om daarnaast te vertellen dat Valerie en Jonathan op basis van het script, al die grote acteurs als Greg Kinnear, Toni Collette, Steve Carrell en Alan Arkin te pakken kregen. Veel budget was er niet om de film te maken dus voor het geld deden de acteurs het niet. Toen de film geld ging opbrengen deelde iedereen vervolgens mee. Voor ons is het de grote opstap gebleken om meer mensen onze muziek te laten horen."

Where It Ends

"Waar onze voorgaande albums in Amerika niet echt goed te verkrijgen waren, eigenlijk alleen in de speciale alternatieve winkels, kreeg ons laatste album 'Where It Ends' via het nauw aan Epitaph verbonden ANTI records eindelijk een goede distributie. En door het succes van Little Miss Sunshine over de gehele wereld kwam de vraag naar onze albums ook ineens overal vandaan."

"We waren helaas niet in de gelegenheid om ook overal op te treden dus hebben we het beperkt gehouden tot Amerika, Engeland en de rest van Europa, maar dat was natuurlijk al een geweldige ervaring. We kwamen onderweg heel veel andere bands tegen en ik kan je zeggen dat ineens iedereen onze muziek leek te kennen en dat hadden we totaal niet verwacht. Arcade Fire uit Montreal zijn helden van ons en toen voorman Win Butler ons vertelde dat hij ons te gek vond waren we zeer vereerd."

"Hij moedigde ons vervolgens aan de Siouxie And The Banshees song 'The Last Beat Of My Heart' op te nemen. En deze is uiteindelijk op een EP met de titel 'Curse Your Little Heart' terecht gekomen. Eigenlijk een soort van tussendoortje tussen 'Where It Ends' en het nieuwe album in. Je moet je ook voorstellen dat we 'Where It Ends' al in 2004 uitbrachten maar dat ie pas later echt opgepakt werd. O ja, de op ons nieuwe album 'A Mad & Faithful Telling' volgende tour zal ons nu ook naar Australië en Nieuw-Zeeland en zelfs Azië gaan brengen. Misschien zelfs Midden- en Zuid-Amerika.

A Mad & Faithful Telling

"Waar we als voorbereiding op onze voorgaande albums altijd heel rustig in mijn huiskamer songs konden uitproberen en oefenen moest dat nu anders. Onderweg songs schrijven is wel wat anders. Toch vond ik ook veel inspiratie in het reizen en publiek uit hun bol zien gaan. Juist die combinatie van in een band de wereld over reizen, het alleen zijn, maar ook de energie die het publiek geeft legde de basis onder het nieuwe album. De titel is daar een directe afspiegeling van."

"Grappig genoeg was het ook juist leuk om nieuwe songs, en soms heel bizarre ideeën die live ineens goed begonnen te werken, onderweg uit te proberen en te zien hoe het publiek zou reageren. We hebben dus nu de, niet alleen door ons maar ook door het publiek, beste songs op het album kunnen zetten. En als ik zo de reacties peil zijn we daar goed in geslaagd."

Devotchka doet in april onder meer het Rotterdamse festival Motel Mozaïque (11 april), de Melkweg in Amsterdam (12 april) en Doornroosje in Nijmegen (20 april) aan.

Luister hier naar Devotchka