Dig!!! Lazarus, Dig!!! is alweer het veertiende album van Nick Cave and The Bad Seeds. Cave putte voor dit album duidelijk inspiratie uit het geluid van zijn hobbybandje Grinderman.

Na het met strijkers en piano omlijste dubbelalbum Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus was het voor Nick Cave tijd om lekker ouderwets te rocken. Met zijproject Grinderman kon Cave zijn ontaarde kant weer eens laten zien. Het resulteerde in een plaat die bol stond van de vuige, knarsende bluesrock. Zo smerig en uitzinnig als op Grinderman klinkt Dig!!! Lazarus, Dig!!! bijna nergens, maar schurende en piepende gitaren krijgen wel weer een prominentere rol.

Meezingen

Bijvoorbeeld in het titelnummer Dig!!! Lazarus, Dig!!!. Ook in de sleazy tracks Lie Down Here en het zinderende We call upon the author mogen de stale snaren zich wellustig in allerlei bochten wringen. Maar daarnaast is er tijd voor enige bezinning zoals in het bedaagde Jesus of the Moon en het fijntjes voortkabbelende More News from Nowhere. Een echte meezinger is het nummer Albert Goes West met een koortje dat nog uren in het hoofd blijft naklinken.

Ruig

Helaas komen Cave en zijn mannen niet altijd even sterk uit de hoek. De liedjes missen de melodieuze fijngevoeligheid van meesterwerk Abbatoir Blues/The Lyre of Orpheus. Soms blijven de nummers wat te lang hangen in hetzelfde thema waardoor enige verveling optreedt. Daar staat tegenover dat de liefhebbers van de ruigere, meer op gitaar geënte sound op dit album aan hun trekken komen.

Experimenteren

Cave wordt ouder, maar zijn bevlogenheid en vernieuwingsdrang lijken niet aan kracht te hebben ingeboet. Hij declameert zijn teksten nog altijd op die typische indringende wijze en laat The Bad Seeds naar hartelust experimenteren. Waarschijnlijk heeft de wispelturige stuurman Nick Cave voor de toekomst nog genoeg verrassingen in petto. Het blijft dan ook gissen waar dit experiment naartoe gaat. Als het toekomstige werk de kwaliteit heeft van dit laatste album, dan is hij in ieder geval op de goede weg.

Luister hier naar Nick Cave and The Bad Seeds