AMSTERDAM - Een mooie videoclip is van essentieel belang voor een artiest, maar zeker voor beginnende zangers en zangeressen is dat bijna niet te betalen.

"Een videoclip is reclame voor jezelf, maar de meeste artiesten moeten het uit eigen zak betalen en dat is nogal prijzig, vooral voor beginnende muzikanten", zegt Atilla Meijs van Corrino Media Group dinsdag.

Het mediabedrijf heeft recentelijk de honderdste videoclip afgeleverd, van het nummer We'll Dance van Moke en Don Diablo. Deze wordt zaterdag feestelijk gepresenteerd aan het publiek in Panama in Amsterdam.

Creatiever

"We merken dat we steeds creatiever te werk moeten gaan met kleinere budgetten." Het maken van een videoclip kost volgens Meijs tussen de 5000 en 50.000 euro. "De laatste tijd gaat het steeds meer richting de 5000, we moeten dus creatiever worden."

Veel clips komen volgens Meijs ook tot stand bij de gratie van de crewleden. "De meesten werken voor een appel en een ei, omdat het leuk is om te doen."

Internet

De afgelopen jaren kende de muziekindustrie twee belangrijke verschuivingen. Internet wordt steeds belangrijker. Mensen kopen minder cd's omdat ze muziek legaal of illegaal van het internet halen.

Ook de muziekzenders zoals MTV en TMF draaien minder muziekvideo's en mensen gebruiken internetsites als YouTube en MySpace om muziek te horen en clips te bekijken.

Visitekaartje

"Juist door die laatste verschuiving is het belangrijk om een goede videoclip te hebben. Het is je visitekaartje als popartiest, je komt direct bij je fans."

Met een live-registratie van een optreden hoef je volgens Meijs niet aan te komen. "Mensen zijn verwend. Ze willen iets moois, van goede kwaliteit."

Aanvragen

In Nederland bestaat het Tax Videoclipfonds dat geld beschikbaar heeft voor artiesten bij het maken van videoclips. "We krijgen zo'n tien tot twintig aanvragen per maand binnen", aldus een woordvoerster van het fonds. Doel van de stichting, die nu nog in de experimentele fase is, is om videoclips naar een hoger niveau te tillen.

Jammer

Het Videoclipfonds werkte al mee aan clips van onder anderen Kraak & Smaak, Duvel Duvel en Moke. "Het is geweldig dat er zo'n fonds is, maar aan de andere kant ook jammer dat het nodig is", zegt Meijs.

Noodzakelijk

Volgens hem is de toekomst dat artiesten zich meer moeten realiseren dat een clip noodzakelijk is om bekend te worden bij een groter publiek.

"Voorheen schoten platenmaatschappijen de kosten voor een clip voor, maar het was de artiest die het betaalde. Nu moet het direct uit eigen zak komen. Dat is even wennen."