WEIDUM - "Met De Kast stonden we aan de top en ik wil weer terug naar de top", was getekend: Syb van der Ploeg.

De Friese zanger haalde met De Kast de hoogste regionen, zag zijn Engelstalige band Spanner niet dat succes behalen, maar is sinds dit jaar weer helemaal terug met de hitsingle Als Ik Jou Zie. Woensdag wordt in de Leeuwarder poptempel Romein zijn nieuwe album 'Heilig Vuur' gepresenteerd.

Soloartiest

Voor het eerst sinds de succesvolle jaren met De Kast brengt Van der Ploeg met Heilig Vuur / Hillich Fjoer een Nederlands- en Friestalige plaat uit. Dit keer als soloartiest. Met succes tot nu toe, want het nummer Als Ik Jou Zie staat inmiddels hoog genoteerd.

Syb werkte twee jaar aan de cd. Alle twaalf liedjes staan zowel in het Nederlands als in het Fries op de plaat. Hoewel hij nu solo verder gaat, is zijn band medeverantwoordelijk voor het geluid van het nieuwe album. Tot die band behoort onder anderen Nico Outhuijse, drummer van De Kast.

Comeback

Van der Ploeg ziet zijn terugkeer in de landelijke schijnwerpers niet als een comeback. "Ik ben met De Kast gestopt omdat ik toe was aan wat nieuws. Ik had nog veel dromen en ambities die ik met De Kast niet kon verwezenlijken."

Hoewel Syb voor het grote publiek nu weer in de schijnwerpers staat, heeft hij niet stilgezeten. In 2006 debuteerde hij in de musical Rembrandt en vorig jaar maakte hij deel uit van Motel Westcoast.

Theatertoer

De Motel Westcoast-formatie toert met liedjes van onder meer The Eagles langs de theaters. Op dit moment speelt Syb met zijn theatertoer 'Alles uit de kast en meer' in de Nederlandse schouwburgen.

"In al die jaren dat ik muziek maak, heb ik mij ontwikkeld. Ik ben de veertig gepasseerd maar hoe ouder ik word, des te beter ik ga zingen en hoe sterker ik muzikaal gezien word. Ouder worden heeft zo zijn voordelen."

Afgrond

De afgelopen jaren heeft Syb veel meegemaakt. "Ik heb aan de top gestaan maar ook aan de afgrond, onder andere doordat ik bijna failliet was. Succes is niet vanzelfsprekend. Ik doe wat ik leuk vind en ik neem daarbij een bepaald risico. Dat kan goed en verkeerd uitpakken, maar daardoor leer je wel veel. Met Spanner wilde ik internationaal doorbreken, maar ik kwam er al snel achter dat we daar de middelen niet voor hadden."

Inspiratie

"De nieuwe cd moet nog uitkomen, maar ik ben in mijn hoofd al weer bezig met een nieuw album. Ik heb veel inspiratie en nog genoeg ambities die ik waar wil maken. Volgend jaar komt er een vervolg op de Motel Westcoast-toer en over twee jaar wil ik weer een theatertoer gaan maken."