AMSTERDAM - "Ik zou een hartaanval krijgen als ik me zou realiseren hoe succesvol ik ben." De 19-jarige Britse zangeres Adele, die deze week met haar debuutalbum 19 op nummer vier binnenkwam in de Nederlandse Album Top 100, beleeft haar succes in een roes. Dat is blijkbaar maar goed ook.

De Britse omroep BBC tipt Adele als dé popster van 2008. Ook de muziekcritici geloven in haar talent; deze maand kreeg zij de eerste Critics' Choice Award, een nieuwe prijs van muziekrecensenten voor het beste aanstormende talent. Haar ster is rijzende en het einde is nog lang niet in zicht.

De zelfverzekerde Londense met de loepzuivere jazzy stem heeft op dit moment in Nederland haar eerste hit met het nummer Chasing Pavements. Haar debuutalbum is hier sinds half februari te koop. "Ik had nooit gedacht dat ik een bekende zangeres zou worden. Dat leek onbereikbaar. Nu ga ik de hele wereld over! Heel idioot."

Boos

19 is tegen wil en dank een 'breakup-plaat'. "Toen ik de nummers schreef was ik net bedrogen door mijn toenmalige vriend, en boos. Heel boos. Ik werkte helemaal niet aan een album, ik schreef gewoon de situatie van me af."

"Toen was er ineens een platenmaatschappij die me wilde en kwamen mijn nummers op een cd." Adele waarschuwt de vrolijke muziekliefhebber. "Het was een intense, zware periode. Als je wilt dansen moet je dit album niet kopen."

Zinken

De jonge Britse omschrijft zichzelf als hedendaagse soulzangeres die liefdesliedjes maakt. "Ik schrijf altijd over liefde en het moet over mij gaan. Als ik over een ander zing geloof ik mezelf niet." Hoe succesvol haar album 19 ook is, Adele hoopt niet dat haar tweede plaat ook zo verdrietig zal zijn. "Ik hoop dat ik niet weer zo diep hoef te zinken voordat ik materiaal heb voor een tweede album."

Het snelle succes deert de jonge ster niet. "Het is vleiend als de critici positief over je zijn, maar er komt ook veel kritiek op je af. Als mensen weer beginnen over mijn gewicht, roepen dat ik er niet uit zie als een popster", verzucht ze. "Als ik zelf maar trots ben op wat ik maak."

Publiek

"Ik realiseer me heel goed dat die sterrenstatus zo voorbij kan zijn. Als ik aan de drugs of drank ga, iets raars zeg of doorsla is het zo over met alle lovende recensies. Ik hecht alleen waarde aan wat mijn publiek van me denkt."

Dat het sterrendom ook zijn minder leuke kanten kent neemt de zangeres voor lief. "Ik wil muziek maken en wil dat zoveel mogelijk mensen mijn muziek horen. Daar moet je dingen voor doen en laten. Toch zou ik makkelijk kunnen stoppen met dit werk als het me te veel wordt."

Paparazzi

"Als de paparazzi mijn leven gaan beheersen, of ik dreig door te draaien van alle aandacht, dan ga ik gewoon weer in mijn eigen douche zingen." Een leven als dat van collega Britney Spears zou Adele niet aan kunnen. "Ik had allang een einde aan mijn leven gemaakt."

Haar carrière als zangeres hoeft trouwens niet per se heel lang te duren. "Ik wil niet over tien jaar nog steeds Chasing Pavements zingen. Tegen die tijd maak ik muziek voor anderen."

Pussycat Dolls

Ze schreef al een nummer voor de meidengroep Pussycat Dolls. "Dat kan ik zelf niet uitbrengen, want ik kan met mijn lijf echt niet in een videoclip bij dat nummer, maar voor hen is het perfect. Ik stuur binnenkort een demo naar ze op."

Voordat Adele voor anderen aan de slag gaat wil de zangeres een klassieker afleveren. "Een plaat waar mensen na dertig jaar nog over praten, een plaat zonder fouten."

In het voorjaar doet Adele Nederland aan tijdens haar Europese tour.