AMSTERDAM - Het is Damon Albarn (39) gisteravond wederom gelukt om een geweldig gezelschap van artiesten bij elkaar te krijgen voor zij "Africa Exprez". Onder meer Franz Ferdinand, The Roots en leden van Albarns Gorillaz kwamen donderdagavond samen voor een uitbundige jamsessie in het Olympia te Liverpool.

Het idee voor het spektakel waarbij de voornamelijk Britse artiesten de krachten bundelen met muzikanten vanuit heel Afrika, is voortgevloeid uit de vele bezoeken die voormalig Blur-frontman door de jaren heen aan de verschillende Afrikaanse landen bracht.

Degenen die Albarn tijdens zijn reizen heeft ontmoet, zijn speciaal overgevlogen om het project te ondersteunen.

Bedoeling

De 39-jarige Engelsman legt tijdens het optreden uit wat zijn bedoeling is geweest van dit samenkomen, namelijk; het verbreden van de visie van mensen met betrekking tot live-muziek en het overbruggen van culturele barrières.

"Ik ben erachter gekomen dat het verkeerd is te denken dat meisjes met hoofddoeken niet naar optredens van gitaarbands komen. En precies dat is wat wij hopen te bereiken".

De uitvoering van de single "Dare", afkomstig van het Gorillaz-album Demon Days, voor welk Albarn samen met Afrikaanse drummers en ex-bandleden van de inmiddels ter ziele gegane band het podium betrad, wordt door vele aanwezigen aangeduid als een van de hoogtepunten.

Mogelijkheden

Albarn zelf is na afloop erg tevreden over het resultaat. Zo verklaart hij tegenover een Britse radiozender blij te zijn dat er weer aandacht is gevestigd op de eindeloze mogelijkheden die er zijn wanneer men de samenwerking met mensen uit de meest uiteenlopende culturen aangaat.