AMSTERDAM - Het Engelse duo Jules De Martino (33) en Katie White (23) zijn met hun formatie The Ting Tings niet onopgemerkt gebleven in muziekland.

Na minder dan een jaar van optreden in clubs en pubs hebben zij een platencontract binnen weten te slepen en wordt er non-stop getoerd.

De twee leerden elkaar in 2006 kennen in Islington Mill, een gebouw in Manchester dat zo is ingericht dat een ieder er zijn artistieke ei kwijt kan. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende oefenruimtes voor bands, maar ook worden er workshops gegeven in onder meer kleinkunst, theater en film.

Schoolvriendinnen

De muzikale carrière van White begon een aantal jaar geleden toen zij met haar schoolvriendinnen het bandje TKO (kort voor Total Knock Out) oprichtte. Ondanks in het voorprogramma van Five en Steps gestaan te hebben, is hen nooit een platencontract aangeboden.

De tien jaar oudere De Martino was al in 1987 actief als bandlid van de groep Babakoto. Na met deze en de daarop volgende band Mojo Pin een aantal singles te hebben uitgebracht, werd voor hem duidelijk dat hier niet veel meer potentie in zat, dan wat men al bereikt had.

Invloedrijk

De Londenaar leerde White, zelf afkomstig uit Manchester, in 2006 kennen in de eerder genoemde "Mill". Zij besloten samen een band te vormen en onder de naam The Ting Tings werden de kaartjes voor hun optredens in de Mill binnen no-time gevraagd door invloedrijke figuren in de muziekindustrie zoals platenbazen en producers.

Bij deze laatste groep zat ook Rick Rubin. De man die onder meer samenwerkte met Audioslave en de Red Hot Chili Peppers.

Ondersteboven

White vertelt aan NU.nl dat beide compleet ondersteboven waren van alle plotselinge aandacht: "Wij deden het gewoon voor onszelf. Muziek maken is voor ons een manier van overleven". De Martino geeft aan dat het een fantastisch gevoel geeft wanneer je, zoals hij, zo lang bezig bent en daar eindelijk erkenning voor krijgt.

"Het feit dat wij nu een platencontract gekregen hebben, geeft ons zoveel meer ruimte. Enerzijds om onze passie en energie te kunnen delen met een breder publiek, maar ook om delen van de wereld te te kunnen bezoeken, waar we anders misschien wel nooit gekomen waren".

Ondanks dat de band nu soms dagen achter elkaar op het podium staat, is er niets te merken van eventuele vermoeidheid of routine bij een optreden in Manchester. De nummers worden zeer energiek, intens en vol passie ten gehore gebracht.

Blondine

White heeft hier een hele simpele verklaring voor: "Wij zijn echt. We zijn onszelf en staan voor honderd procent achter wat we doen." Op de vraag hoe ze graag door andere mensen gezien willen worden antwoordt de blondine zonder enig nadenken; "Als een eerlijke band"

The Ting Tings vereren binnenkort ook onze hoofdstad met een bezoek. Eind april zal de band, die door het Britse muziek tijdschrift NME getipt wordt als de grote belofte van 2008, op het podium van Paradiso schitteren tijdens het London Calling festival.