HEERHUGOWAARD - De Waerdse Tempel in Heerhugowaard stond afgelopen zaterdag volledig in het teken van het 12,5-jarig jubileumfeest van LiveXS. Op de avond waarop ondermeer Claw Boys Claw, Gem en Moke stonden geprogrammeerd waren een dikke 1500 bezoekers afgekomen en het feest was daarmee een groot succes te noemen.

De openingsband in de kleine bovenzaal bleek gelijk voor de grote verrassing van de avond te zorgen. Vanaf afgelopen week ligt het geweldige tweede album van het Belgische trio Triggerfinger, getiteld 'What Grab's Ya', in de winkels.

De band bouwde eerst in België en de laatste jaren ook in Nederland een grote live-reputatie op. Zaterdagavond bleek heel duidelijk waarom: De energie en power die het drietal aan hun aanstekelijke songs weet te koppelen is bijzonder enerverend. Het geluid wat de band produceert is helder en overdonderend en de podiumpresentatie zeer overtuigend.

Daarnaast zijn alle bandleden geboren rasmuzikanten die over de strakke riffs de juiste sfeer en groove weten te vinden. Zanger gitarist Ruben Block is de ideale frontman. Als het trio een uur of wat later nog een kleine akoestische toegift in de lobby geeft klinken ze al net zo overtuigend en sterk.

In de grote zaal gaf, het ook al Belgische, Fixkes ook al een overtuigend openingsconcert. De originele songs van de band leken in eerste instantie maar voor een klein publiek weggelegd, maar via een snel verspreid 'word to mouth' liep de zaal al snel vol.

Moke

Daarna speelde Moke speelde haar voorlopig. De band, die later dit jaar als een van de grote Nederlandse trekkers op Pinkpop te zien zal zijn, speelde een dynamische set. Ongelooflijk hoe deze band binnen een jaar tijd gegroeid is en is uitgegroied tot het allerbeste wat we momenteel op live gebied te bieden hebben.

De strakke set, met een prima geluid en een fraaie lichtshow, werd met een uitstekende cover van 'Enjoy The Silence' van Depeche Mode beëindigd.

Claw Boys Claw

Voor de mannen van Claw Boys Claw is het daarna geen grote klus om het publiek helemaal in te pakken. In het noorden van Noord Holland was de band in de jaren 80 en 90 een van de grote bands en verkocht CBC elke zaal met gemak uit. Met hun net verschenen album 'Pajama Day' als basis speelde de band een enerverende set met veel oud en later werk en bleek een hoofdrol weggelegd voor inval drummer Jeroen Kleyn (Johan, Daryll Ann) die met geweldige drumwerk de songs van CBC nog meer body gaf.

Peter te Bos blijkt, zoals het laatste album al laat horen, steeds beter te gaan zingen en ook live overtuigd hij daarin volop. En met een gitarist als John Cameron kan het natuurlijk helemaal niet meer misgaan.

Gem

Met het herboren Gem in de bovenzaal komt het ook weer helemaal goed. De nieuwe songs klinken sterk en een Maurits op gitaar en zang ziet er nog goed uit ook. Eind april verschijnt het nieuwe album, met als werktitel 'Do You Like Rock'.

Over The Quotes, een nieuwe band die bestaat uit ex-leden van o.a The Apers, Das Oath en Wiseguy, is de laatste tijd al veel geschreven. Helaas is er wat mis met hun stagegeluid en ook het zaalgeluid is galmend en warrig, waardoor hun songs deze avond niet helemaal overtuigen.