ROTTERDAM - Het Kapitalisme heet de nieuwe plaat van rapper U-Niq, vanaf vrijdag in de winkels. "En dan bedoel ik niet kapitalisme als in geld, maar op een symbolische manier: kapitalisme op het gebied van kennis, creativiteit en inspiratie. Ik bén De Kapitalist."

Het is de tweede Nederlandstalige plaat van de Rotterdammer, die al negentien jaar in het vak zit. Hij begon zijn carrière met Engelstalige muziek. "Het was geen bewuste keuze om weer in het Nederlands te gaan rappen. Ik ging gewoon de studio in, deed mijn ding en zo geschiedde."

De Kapitalist is volgens U-Niq (echte naam Anthony Pengel) een conceptalbum geworden. "Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats." Zo vormen de eerste letters van iedere track de titel van het album en de inhoud van de nummers slaan op de titel. "Dat maakt dit album zo mooi, alles past in elkaar. Luisteraars krijgen een goed beeld van wat ik bedoel."

Tak Taki

De 31-jarige rapper werkte samen met artiesten als Shyrock, Winne, Opgezwolle en de voetballers Royston Drenthe en Ryan Babel op de track Tak Taki.

"Dat zijn jeugdvrienden van mij. Ze wilden een keer in de studio kijken en ik zei: niemand komt in de studio als hij er niets doet. Dus toen hebben ze meegewerkt aan de tracks."

Gevoel

U-Niq hoopt dat zijn luisteraars een goed gevoel krijgen als ze naar zijn cd luisteren. "Ze moeten een fijne tijd hebben, dat uurtje dat mijn plaat opstaat. En misschien leren ze er ook nog een les uit, dat is mooi meegenomen."

Het zijn volgens de rapper te veel voorbeelden om op te noemen, maar het komt erop neer dat hij in zijn eigen leven genoeg negatieve dingen heeft meegemaakt en hoopt dat hij door middel van muziek zijn luisteraars daarvoor kan behoeden.

Voorbeeld

"Ik ben een voorbeeld voor jonge mensen. Iedereen kijkt naar je en is teleurgesteld als je ze niet geeft wat ze van je verwachten."

Doordat U-Niq al een tijdje meedraait, heeft hij het nodige om zich heen zien gebeuren. "Maar ik maak muziek, ik geef geen les. Ik vertel over het leven dat ik heb gehad, doe er daarna mee wat je wilt."

Talent

De 'nieuwe lichting' hiphopartiesten is een bron van inspiratie voor de Rotterdammer. "Er zit zoveel talent tussen. Daarom snap ik de boycot van de muziekindustrie voor dit genre totaal niet.

Loop naar een willekeurige middelbare school en luister wat de jongeren op hun iPod hebben staan. Dat is bijna alleen maar hiphop en tóch hoor je het niet op de radio en zie je het niet op tv. Dat is toch raar?"

The Box

Als voorbeeld noemt hij muziekzender The Box die nu is verdwenen. "Daar draaiden ze vooral hiphop en wie bepaalde wat er werd gedraaid? Juist, de kijkers. Het platform voor hiphop is zo beperkt, terwijl dat wel de muziek is die jongeren raakt en inspireert.

Vroeger wilde ieder jochie brandweerman worden, nu zeggen ze rapper." U-Niq maakt zich niet druk over dit onderwerp omdat het zijn broodwinning is. "Ik hoef niet zo nodig veel geld te verdienen en het gaat allang niet meer alleen om mij. Het is veel groter dan mij geworden."