AMSTERDAM - De Volendamse band 3js heeft genoeg van de term palingsound als benaming voor de muziekstijl van de groep. "Palingsound dekt de lading van wat we doen helemaal niet", vertelt gitarist Jaap de Witte in De Telegraaf. "Dat is gewoon de hokjesgeest waar wij nu de dupe van zijn."

Ook Jaap Kwakman vindt de term nergens op slaan. "Op Wikipedia staat dat 'palingsound' wordt gebruikt om een typisch Nederlandse stijl in de popmuziek aan te duiden die vooral in Volendam wordt gemaakt, en daar stonden wij bij", vertelt de gitarist.

"Dat vind ik nergens op slaan. Daarom heb ik er een stokje voor gestoken en onze naam daar weggehaald."

The Cats

Inmiddels is de internetencyclopedie naar aanleiding van het artikel in de krant echter weer meermaals aangepast door mensen die het kennelijk oneens zijn met Kwakman. Op de palingsound-pagina is de band weer opgenomen in het rijtje, dat verder uit onder anderen Jan Smit, The Cats en Jan Keizer bestaat. Op de eigen Wikipedia-pagina van de 3js staat overigens dat de band probeert 'een nieuwe draai te geven' aan de Palingsound.

De band 3js, die wordt gevormd door De Witte, Kwakman en Jan Dulles, timmert flink aan de weg. De heren, van wie vorig jaar het debuutalbum 'Watermensen' verscheen, ontvingen al een Originele Rembrandt en worden volgende week beloond met een Zilveren Harp.

Vriendin

Momenteel werkt het trio aan een nieuw album, dat eind dit jaar moet verschijnen. Kwakman verklapt dat zijn vriendin niet helemaal stuk was van wat zij hoorde van de plaat. "De eerste demo werd met de grond gelijk gemaakt, maar ja, mijn vriendin werkt bij een notaris en ik ben muzikant. Dus wie heeft er nou gelijk?", zegt de gitarist.

"Als ze het thuis niets vinden en wij vinden het te gek, gebruiken we het wel. We staan achter ons product."