AMSTERDAM - Racoon heeft een nieuwe cd en dat vieren ze ... in de trein. Before You Leave heet de nieuwe plaat en fans kunnen volgende week vrijdag in de trein en op station Utrecht Centraal alvast een voorproefje horen.

Dat heeft PIAS, de platenmaatschappij van Racoon, donderdag laten weten. De Zeeuwse band gaat 29 februari van Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal. In de trein en later op het station geven ze een semiakoestisch optreden.

Before You Leave is de opvolger van het succesvolle album Another Day uit 2005, met daarop onder meer de grote hits Love You More en Laugh About It. De eerste single van de nieuwe cd, Lucky All My Life, staat momenteel in de hitlijsten.

Soepel

"Vaak is het lastig om met een nieuwe plaat te komen als de vorige een enorm succes was, maar dat was in ons geval helemaal niet zo. Eigenlijk ging het heel soepel", zegt zanger Bart van der Weide.

Op de hele cd is geen elektrische gitaar te horen. "Dat hebben we niet bewust gedaan, maar bij ieder nummer bleek dat de akoestische gitaar beter klonk dan de elektrische", aldus de zanger.

Racoon-taal

Before You Leave ligt volgens de bandleden in het verlengde van voorganger Another Day. "We hebben de Racoon-taal gevonden. We maken mooie, kleine liedjes waarbij je meteen hoort dat het van ons is, de sound is herkenbaar", zegt Van der Weide.

De zanger vindt wel dat de band iedere keer een stap vooruit maakt. "Ik had deze nieuwe nummers een aantal jaar geleden niet kunnen schrijven. Nu kan het wel omdat we als band beter zijn geworden en ik heb meer levenservaring."

Traan

Zijn de verwachtingen binnen de band hooggespannen qua verkoopcijfers van de nieuwe plaat? Van der Weide zegt van niet. "Ik heb de cd opgezet voor mijn ouders en ik zag bij een van de nummers een traan in de ooghoek van mijn vader. Voor mij is deze cd al geslaagd."

De komende weken treedt Racoon op in diverse zalen in Nederland en België, in mei staan ze op Pinkpop. In het najaar komt er een theatertournee.