AMSTERDAM - Ze bestaan nog, bands zonder sterallures. Artiesten die muziek maken, puur omdat ze het mooi vinden. Okkervil River is zo'n band. Ze maken prachtige muziek, die de potentie heeft om een groot publiek te bereiken, alleen hebben ze het zelf niet helemaal door.

Tijdens de show die Okkervil River zaterdagavond in de kleine zaal van Paradiso gaf, viel het op dat de bandleden de muziek minstens net zo mooi vonden als het publiek in de zaal.

Een mooi voorbeeld daarvan was te zien tijdens het nummer 'A Girl In Port'. Terwijl zanger Will Sheff het nummer akoestisch inzet en begint aan de prachtige tekst, zie je de andere bandleden met hun ogen dicht, genietend, zachtjes met het nummer meezingen.

Dylan

Eigenlijk kan je ze ook geen ongelijk geven, want Okkervil River beschikt over een grote collectie, mooie liedjes, waarbij de muziek zwaar leunt op klassieke Amerikaanse pop in de trant van Bob Dylan en Neil Young en de teksten vol zitten met prachtige poëzie.

Alleen vergeten de heren dat er ook een publiek is dat vermaakt dient te worden. Aan zanger Will Sheff ligt het niet, die wil af en toe wel wild op en neer springen, maar de rest staat geconcentreerd, maar net iets te ingetogen te musiceren.

Verzuipen

Gelukkig is de zaal niet groot en bestaat het publiek uit mensen die weten wat ze kunnen verwachten, maar op bijvoorbeeld een festival of in een grotere zaal zou de band misschien wel eens kunnen verzuipen.

Het komt immers nog maar zelden voor dat het publiek tijdens rustige intermezzo's of akoestische nummers zijn mond kan houden. Dit keer blijft het echter heerlijk stil in de zaal op de momenten dat de muziek ingetogen is.

Zo valt goed de dynamiek te horen in de nummers van Okkervil River. Vooral de momenten dat de zanger de teksten lekker dramatisch aanzet zijn een genot, maar ook als de band vol inzet blijkt dat Okkervil River een goed op elkaar ingespeelde band is.

Gejat

Een mooi voorbeeld daarvan is de chaotische break in 'Our Live Is Not A Movie Or Maybe' of de lekkere gitaarriff in het intro van 'Unless It Kicks'. Het hoogtepunt van de show is zoals verwacht 'John Allyn Smith Sails'. In de aankondiging van het nummer roept Sheff dat hij dit nummer gejat heeft, maar daarbij is hij veel te bescheiden.

Het nummer gaat inderdaad halverwege over in 'Sloop John B', dat vooral bekend is in de uitvoering van The Beach Boys, maar de manier waarop de band naar die overgang toewerkt is van ongekende muzikale schoonheid.

Toegift

Na afloop van de set, roept het publiek om meer, waarna de band weer op het podium verschijnt met de mededeling dat ze eigenlijk niet meer nummers hebben ingestudeerd. Daarom volgt als toegift de première van een spiksplinternieuw nummer en is er wat ouder materiaal.

Dit gegeven is een typisch voorbeeld van de bescheidenheid van Okkervil River. Met wat meer bravoure en lef was de band waarschijnlijk allang een internationaal succes geweest. Aan de andere kant blijft het natuurlijk wel fijn om zulke mooie muziek in zo'n kleine setting te aanschouwen.

Bekijk hier meer livestreams van Fabchannel